Billy Cobham – Drum ‘n’ Voice vol. 4

a_copertina_x_sitoHet vierde deel alweer uit Billy Cobham’s ‘Drum ‘n’ Voice’-serie. Het laatste deel hiervan komt alweer uit 2010 en lang heeft er op geleken alsof de serie met 3 albums af was. 4 jaar tussen een album was een mooie tijd. Dat het vierde deel er nu 6 jaar over heeft gedaan schept echter hoge verwachtingen. Het concept mag zo ongeveer bekend zijn: Billy Cobham nodigt per track gewoon de beste muzikanten uit en breit zo een meesterwerk in elkaar dat z’n weerga niet kent. Zo nodigde hij de vorige drie versies namen uit als George Duke, Michael Brecker, Randy Brecker, Chaka Kahn, Mike Lindup, Dominic Miller, Jeff Berlin, Jan Hammer, Buddy Miles en nog vele andere grootheden uit de Jazz-scene.

Dit keer heeft Cobham het bewust rustig gehouden met grootheden uit te nodigen. Slechts de beste sessiemuzikanten werden geïnviteerd op ‘Volume 4‘, met alleen Lino Nicolosi als enige die naast Cobham zelf op alle vier de albums uit de serie meespeelde. Nicolosi is dan ook niet vreemd als grote contributeur, aangezien hij het was die de drummer in 2002 overhaalde ‘Drum ‘n’ Voice’ onder te brengen bij zijn productiemaatschappij Novecento. Een gouden zet naar wat later bleek.

Op ‘Volume 4’ vinden we ook Osibisa-bassist Gregg Kofi Brown, die met ‘Ata Y Che’ wellicht een van de meest funky tunes van de laatste jaren schreef. Het nummer is wellicht de ommeslag op de plaat, dat begint als jazz-album, maar meer en meer een heerlijk funky album blijkt te zijn. Als je de cd dan ook vaker beluistert komen er ook steeds meer funky rifjes tevoorschijn, waardoor het zeker niet gaat vervelen.

Het was 6 jaar wachten op het vervolg, maar Cobham wist zijn fans in de tussenliggende jaren tevreden te houden met losstaande albums. ‘Drum ‘n’ Voice vol. 4′, kan je natuurlijk zeker zien als losstaand album dat je zeker in je kast moet hebben. Maar voor de echte liefhebber van het experimentele, waar de drummer al sinds zijn werk met The Mahavishnu Orchestra om bekend staat, is het album zelfs een van de grootste verrassingen van de laatste jaren te noemen. Cobham levert weer eens een meesterwerk af! (9/10) (Nicolosi Productions)