De festivalzomer is van Kamasi Washington

kamasi washington so whats next festival foto eric v nieuwland 210502Jazz is hip! En dat merk je aan de vele jazzestivals die overal en nergens uit de grond gestapt worden. Jazz is niet meer iets voor oude mannetjes in rokerige ruimtes; De jeugd heeft de jazz omarmd, en jazzartiesten zijn de pophelden van tegenwoordig. Het is hip om met een oud vinylalbum van Miles David of Duke Ellington op tafel een drankje te drinken op een terras. Wil je echt genieten, dan is 2016 het jaar van Kamasi Washington. De saxofonist staat dit jaar op verschillende festivals door heel Europa. Maar welke festival moet je dan naar toe?

Om je op weg te helpen heeft GoEuro, een reiszoekmachine voor trein, bus en vliegtuig, een aantal leuke festivals in Europa op een rijtje gezet. In totaal zijn er 100 festivals opgenomen in de lijst en om het allemaal wat overzichtelijker te maken zijn er verschillende top 10 lijstjes gemaakt. Er zijn naast grotere festivals ook kleinere festivals te vinden, zoals het Life Festival (in Mullingar, Ierland) met een capaciteit van slechts 5000 bezoekers. De complete lijst is hier te vinden.

Een complete lijst van alle festivals is het uiteraard niet, daarvoor zijn er in het festivalseizoen veel te veel door heel Europa. Wel is het een prima beginpunt als je nieuwe festivals wilt ontdekken. De vele onbekende en kleinere festivals kunnen nog wel eens voor een aangename verrassing zorgen.

Jazz artist of the year Kamasi Washington staat dit jaar onder anderen op het podium tijdens:

– Umbria Jazz: Van 8 tot en met 17 juli in Perugia, Italie. Andere optredende artiesten zijn onder anderen Diana Krall, Pat Metheny & Ron Carter, Fred Wesley, George Clinton Parliament Funkadelic, Marcus Miller, John Scofield, Branford Marsalis Quartet with special guest Kurt Elling en Chick Corea;
– Dimensions Festival: 25 tot en met 29 augustus in Pula, Kroatië. Andere artiesten die tijdens het festival optreden zijn Massive Attack, Mood II Swing, Yussef Kamall Trio, Moodymann en Joe Claussell;
– North Sea Jazz: 8, 9 en 10 juli in ons eigen Rotterdam, natuurlijk ook met optredens van onder anderen Ibrahim Maalouf, Dr Lonnie Smith, Christian Scott, Snarky Puppy, Branford Marsalis Quartet with special guest Kurt Elling, Level 42, Anderson .Paal, St Germain en veel veel meer.

Overigens staat Kamasi ook op Lowlands, Praire du Bois d’Hyver, Glastonbury en op veel meer plekken in Europa deze zomer. Genoeg mogelijkheden om Kamasi Washington deze zomer te bewonderen dus.