The Jig brengt funk weer aan de top in Nederland

The JigEr heerst een gezellige, uitgelaten sfeer in de kleedkamer van de Sugarfactory als ik binnenkom. De heren van ‘The Jig’ kletsen bij en kleden zich om voor het concert. Iedereen heeft er duidelijk heel erg zin in om het nieuwe album ‘Proximo Disco’ dat ook op vinyl is uitgekomen aan de vele fans te presenteren. Met Koen Schouten (bariton sax) hebben we het interview en hij is zo’n gemakkelijke en onderhoudende verteller, dat  je eigenlijk alleen maar goed hoeft te luisteren.

“Kijk; de funk tref je in bijna alle moderne, populaire muziekstijlen van de 20e en 21e eeuw aan!”, begit de saxofonist, “James Brown werd er groot mee, maar ook in de Hiphop en bij muzikanten als Katy Perry, Red Hot Chili Peppers, Pharell ligt funk er dik bovenop. Je kan je er als muzikant heerlijk op uitleven en bij the Jig gebeurt er veel, geen ellenlange solo’s, de instrumenten wisselen elkaar steeds af, het wordt niet saai, want iedereen komt eraan te pas en kan doen waar hij goed in is.”

The Jig staat op het podium op zo’n manier te spelen alsof de leden elkaar hun hele leven al kennen. “We hebben elkaar leren kennen in de oefenruimte ‘Rock Supplies’ in de Marco Polostraat in Amsterdam West. Het klikte tussen een aantal muzikanten en het groeide uit tot deze fantastische 8 koppige band. We hebben heel veel plezier als we samen spelen en we vinden het heerlijk om dat te delen met het publiek.” Dat lukt al 8 jaar, de bekendheid groeit gestaag en de band is zijn super trots dat ze nu hun derde album hebben gemaakt.

“Vanavond zijn we voor het eerst live op het podium met onze kersverse zanger Ruben Seyferth, die ook op het album te horen is.” Rubens stem past heel goed bij het geluid van The Jig, hij heeft net als Prince een enorm bereik. Daarnaast is hij tevens gitarist en daardoor begrijpt hij veel beter hoe een stem als het ware als een instrument tussen de instrumenten mee moet klinken. “Echt gaaf dat we hem zomaar tegen het lijf liepen zonder dat we naar een zanger op zoek waren.” Martijn Smit (lead guitar) vult Koen aan en vertelt over de vele succesvolle optredens die ze in het buitenland in de afgelopen jaren al hebben gedaan (Duitsland, België, Frankrijk, Spanje). Tot in Zuid Amerika aan toe, Sao Paulo  2013  en het immens populaire Festival Rio das Ostras in 2014 voor 15.000 uitzinnig dansende Brasilianen tussen grote namen als Al Jarreau, Randy Brecker, Marcus Miller, Billy Cobham.

Maar vanavond hebben ze er net zoveel zin in om voor de fans in Nederland te spelen, samen met de onlangs aangetreden nieuwe trompettist Robin Rombouts en de gasten Wouter Schueler (sax) en Aernoud de Graaff (bariton sax). En als je ze gemist hebt, check de Facebook pagina voor de overige gigs in het land zoals b.v in Rotterdam op zondag 10 juli North Sea Round Town!