Het Nederlands Jazz Archief presenteert jazzhelden.nl

Het Nederlands Jazz Archief lanceert een ambitieuze site over de geschiedenis van de Nederlandse jazz. Vanaf 24 juni zal de site jazzhelden.nl online zijn. Op de site wordt de geschiedenis van de Nederlandse jazz weergegeven door middel van een uitgebreide tijdlijn. Daarnaast zijn er 100 videoportretten te zien van levende Nederlandse jazzmuzikanten, waarvan de eerste 67 vanaf de 24ste online staan. De site wordt officieel gepresenteerd tijdens ‘InJazz’ in LantarenVenster te Rotterdam.

Jazz is springlevend erfgoed! Tradities worden continu overgedragen van oudere op jongere generaties. Met dit gegeven voor ogen legt het Nederlands Jazz Archief de veelbewogen levensverhalen van bekende jazzmuzikanten vast onder de titel ‘Jazzportretten’. Deze door NPO Cultura uitgezonden interviews worden nu ontsloten op jazzhelden.nl. De bekende regisseur Jan Kelder (die eerder onder andere films maakte over zangeres Rita Reys en saxofonist Piet Noordijk) portretteerde nu onder meer gitarist Anton Goudsmit, Nederlands bekendste saxofonist Benjamin Herman, voormalig Sesjun-presentator en toetsenist Cees Schrama, wereldster Hans Dulfer, trompetveteraan Ado Broodboom, meesterdrummer Han Bennink en de invloedrijke componist en rietblazer Theo Loevendie. Van alle geportretteerde artiesten is ook een uitgebreide biografie en discografie op de site te vinden. Met een fotopagina en knipselarchief per muzikant maakt het Nederlands Jazz Archief een eerste slag in de ontsluiting van het fysieke archief.

De historische tijdlijn van de Nederlandse jazzgeschiedenis op jazzhelden.nl gaat terug tot voor 1920, toen de jazz als dansmuziek haar intrede in ons land deed. In de visuele tijdlijn zie je de uitgebreide geschiedenis van de Nederlandse jazz, geïllustreerd met unieke filmpjes en fotomateriaal.

Robert Gillesse van Digitaal Erfgoed Nederland noemt het initiatief van het Jazzarchief uniek voor Nederland: “Jazzhelden.nl beoogt op innovatieve en hedendaagse manier een gezicht geven aan de geschiedenis van de Nederlandse jazz. Het koppelen van de fraai gefilmde jazzportretten – de kern van de website – aan biografieën, discografieën en foto’s van de desbetreffende artiesten maakt dat de gebruiker op eenvoudige en intuïtieve manier door de veelheid van informatie kan navigeren. Omdat het Nederlands Jazz Archief serieus heeft geïnvesteerd in een goede band met muzikanten, fotografen, schrijvers en vrijwilligers kan zoveel materiaal worden gebruikt zonder hoge vergoedingen en ingewikkelde licenties. De keuze voor een open source opzet van de website en het gebruik van gangbare standaarden voor de digitale content van de site maakt dat de technische duurzaamheid is gewaarborgd.” Jazzhelden.nl is en blijft work in progress: met de gehele jazzsector wordt de site vanaf de presentatie uitgebreid met nieuwe portretten, materiaal en toevoegingen aan de tijdlijn.

De officiële presentatie van de site is 24 juni op InJazz, de netwerkdag voor de jazzsector, in LantarenVenster Rotterdam. Daar zal een speciaal jazzhelden kwartet – met vier generaties Nederlandse jazzmusici – spelen, saxofonist Benjamin Herman zal de site officieel openen en programmeurs, opleiders en journalisten discussiëren over het gebruik van jazzhelden.nl in de praktijk.