New Cool Collective Matt Bianco (Mark Reilly) – The Things You Love

Wie de naam New Cool Collective hoort, denkt al snel aan de zo herkenbare stijl van de band rondom Benjamin Herman. Hoewel herkenbaar, het New Cool Collective staat er inmiddels al lange tijd om bekend zich niet in een hokje te laten stoppen. Zo waren er reeds samenwerkingen met onder anderen Typhoon en Guus Meeuwis, en zo stapten de mannen recentelijk ook in het collaboratieve bootje met Mark Reilly, bekend als frontman van de in de 80’s wereldberoemde Matt Bianco.

Feat. Mark Reilly & Elisabeth Troy

Vorig jaar kwam er al de EP ‘The Things You Love’ uit, die door vriend en vijand enorm goed werd ontvangen, en dat smaakte naar meer. Een reeks concerten, die nog doorlopen tot eind 2016, en nu dan ook een compleet album, deels bestaande uit de tracks van de EP, aangevuld met 5 nieuwe nummers. Op ‘The Things You Love’ brengen de twee ‘Don’t Blame it on that Girl’ van Matt Bianco, aangevuld met een reeks nieuwe nummers, waarvan ‘Cry’ dan weer een extra samenwerking heeft met Elisabeth Troy, die we nog kennen als zangeres bij de tours van Clean Bandit.

Manners-New-Cool-Collective-Mark-Reilly-1-600x600De nummers van Matt Bianco zijn opnieuw bewerkt, in sterke en dynamische arrangementen, waarbij de stem van Mark Reilly compleet opgaat in de sterke band van het New Cool Collective. En dat is direct ook de kracht van de samenwerking; Het lijkt alsof de twee zijn samengesmolten tot een geheel dat al jaren bij elkaar is. En dat terwijl de partners elkaars naam en werk wel kenden, maar tot voor een jaar geleden elkaar nog nooit hadden ontmoet.

Zwoele zomerse avonden

Matt Bianco nummer ‘Don’t Blame it on that Girl’ wordt door het collective uitgevoerd in een rustieke big band uitvoering, waarbij het nummer meer en meer een geheel lijkt te worden. Het is echter niet de grote hit uit 1988 die het meest in het oog springt op het album. Juist nieuwe nummers als ‘We Should Be Dancing’, ‘The Things You Love’ en het eerder genoemde ‘Cry’ zijn de grote uitschieters, die je zonder enige moeite doen meenemen naar de zwoele zomerse avonden in de Caraïben.

Matt Bianco’s Mark Reilly als onderdeel van het geheel

Ook ‘Double Stich’ mag vernoemd worden. Het funky nummer waarvan het intro een minimaal weg heeft van Matt Bianco’s ‘Get Out Of Your Lazy Bed’ voordat het een compleet eigen weg in slaat. Het geeft de kracht van het collectief aan dat wellicht de beste samenwerking mag genoemd worden van de New Cool Collective tot nu toe. ‘The Things You Love’ is een album dat draait op de kracht van de samenwerking, het individueel wegcijferen en opgaan in het grotere geheel. En waarbij wellicht de minst in het oor springende Joost Kroon op drums de verbindende factor blijkt om de afzonderlijke solo’s ten gehore te laten brengen. Solo’s, die op het album echter sporadisch zijn, in tegenstelling met de concerten van het gezelschap. Het is ook niet nodig. Het New Cool Collective staat met Mark Reilly aan de vooravond van een internationale doorbraak als geheel. Dit is een van de grote verrassingen van de laatste jaren! (8/10) (Dox Records)