Jazzfestival So What’s Next? kondigt eerste namen aan

Kamasi Washington
Kamasi Washington, (c) Eric van Nieuwland

Op zaterdag 5 november vindt de vierde editie van So What’s Next? plaats in Muziekgebouw Eindhoven. De eerste klinkende namen die de organisatie kan bevestigen zijn Ibrahim Maalouf ‘Red & Black Light’, Cory Henry & The Funk Apostles, Jacob Collier, Colin Stetson, Rudresh Mahanthappa ‘Bird Calls’, Marcus Strickland’s Twi-Life, Makaya McCraven, Jameszoo Quartet en Joris Roelofs ‘Rope Dance’.

So What’s Next? is een initiatief dat zich richt op nieuwe, succesvolle, jonge jazzartiesten die de grenzen opzoeken tussen jazz en andere muzikale stromingen. Na succesvolle eerdere edities waarbij headliners als Gregory Porter, José James en Kamasi Washington Eindhoven veroverden is het nu tijd voor een nieuw succesverhaal met zo’n 15 bands op vijf verschillende podia.

Trompettist en bandleider Ibrahim Maalouf is een graag geziene gast in Eindhoven. Op So What’s Next? in 2014 imponeerde hij reeds met zijn geweldige fusion tussen jazz en rock en sindsdien heeft de componist niet bepaald stil gezeten. Zo bracht hij twee albums uit, waarvan een ter ere van de grande dame van de Arabische muziekwereld Oum Kalthoum. Het in 2015 verschenen album ‘Red & Black Light’ is een ode aan sterke bijzondere vrouwen, zoals Beyoncé. Maalouf draagt het album op aan vrouwen van deze tijd die aan een betere wereld werken. Invloeden vanuit zijn Libanese roots gecombineerd met hedendaagse jazz, rock en zelfs elektronica leiden tot een album dat een brug slaat tussen jazz en pop.

Cory Henry veroverde met Snarky Puppy in 2013 op de eerste editie van So What’s Next? al met veel gemak de Kleine Zaal van Muziekgebouw Eindhoven. De toetsenist heeft inmiddels een catalogus opgebouwd waar menig gepensioneerd muzikant trots op kan zijn, maar Henry is de dertig nog niet gepasseerd en nog lang niet klaar. Met zijn nieuwste project The Funk Apostles doet hij weer wat we van deze topmuzikant mogen verwachten. Achter zijn vertrouwde orgel is Cory Henry de prediker die ons met zijn apostelen weer laat geloven in de kracht van de funk.

Jacob Collier, ‘the new jazz Messiah’ volgens The Guardian. Een van ’s werelds meest onderscheidende en inventieve jazz musici van dit moment. Zijn unieke blend van jazz, groove, folk, trip-hop, klassiek, latin en soul zette hem al op zeer jonge leeftijd op de kaart. Daarnaast is deze jonge Londenaar ook nog eens een zeer begaafd muzikant, die alle instrumenten op zijn video’s zelf inspeelt. Van Stevie Wonder’s ‘Don’t You Worry About A Thing’ tot de ‘Flinstones’ tune. Alles met even veel creativiteit en klasse.

Overige artiesten op het programma tot nu toe zijn de bas- en altsaxofonist Colin Stetson, die vooral bekend is door zijn samenwerkingen met Arcade Fire violiste Sarah Neufeld. Solo zal de Canadese multi-instrumentalist zijn diversiteit en enorme drive tonen aan het Eindhovens publiek. Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa, bekend van zijn typische mix van jazz met compositie technieken uit de Indiase klassieke muziek, speelt muziek van “Bird Calls” het bejubelde album dat hij uitbracht als eerbetoon aan Charlie ‘Bird’ Parker. Drummer Makaya McCraven, de jonge bandleider uit Chicago die met album ‘In The Moment’ een van de beste jazzplaten van 2015 uitbracht. Saxofonist Marcus Strickland bracht onlangs zijn nieuwste album uit op het legendarische Blue Note label. Op ‘Nihil Novi’ vermengt hij met Twi-Life stijlen als Afrobeat, neo-soul, funk en jazz tot een mix die wonderwel werkt. Jameszoo Quartet, oftewel Mitchel van Dinther, bracht onlangs zijn debuut album ‘Fool’ uit op het Brainfeeder label van Flying Lotus. Het album met kenmerkende elektronica en avant-garde jazz ontving lovende kritieken, van Wire Magazine tot Pitchfork. Tot slot de Nederlandse Joris Roelofs, die op klarinet afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Roelofs is geïnspireerd door componisten als Stravinsky en Debussy. Graag laat hij in zijn composities ruimte voor het toeval en improvisatie. Op So What’s Next? presenteert hij ‘Rope Dance – Intrinsic Music as Such’ dat hij schreef in het kader van de North Sea Jazz Compositie opdracht.

Voorlopige line-up: Ibrahim Maalouf | Cory Henry & The Funk Apostles | Jacob Collier | Colin Stetson | Rudresh Mahanthappa | Marcus Strickland’s Twi-Life | Makaya McCraven | Jameszoo Quartet | Joris Roelofs