Haley Reinhart naar Bitterzoet

unnamedZangeres Haley Reinhart komt naar Nederland voor een eenmalige show. De Amerikaanse ex-American Idol deelnemer, bekend van haar samenwerkingen met Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, treedt op zondag 2 oktober op in Bitterzoet in Amsterdam in het kader van haar net verschenen album ‘Better’.

De 25-jarige Haley Reinhart is een prachtige verschijning en is gezegend met een ongelooflijke stem. De naam Haley Reinhart zal nog niet iedereen zo snel iets zeggen, maar degene die Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox volgen kennen haar zeker. De retro-swing coverband is al enkele jaren een grote hit op YouTube en dat heeft ze niet in de laatste plaats te danken aan de Amerikaanse zangeres. Reinhart steelt als gastzangeres de show bij covers van onder andere Tove Lo’s ‘Habits’, The Cardigans’ ‘Love Fool’ en het meest bekeken filmpje van de Postmodern Jukebox: Radiohead’s ‘Creep’ dat in ruim een jaar tijd meer dan 18 miljoen (!) keer is bekeken.

Dat succes is de Haley Reinhart niet zomaar komen aanwaaien. Reinhart is geboren in een zeer muzikale familie uit de omgeving van Chicago en stond al vroeg met haar ouders op de planken met de band Midnight. De liefde voor rock ‘n’ roll, funk, pop, jazz en blues worden er met de paplepel ingegoten en ze is nog niet eens twintig als ze met de Wheeling High School Jazz Band op vooraanstaande festivals als Montreux Jazz Festival en Umbria Jazz Festival staat en later ook op Lollapalooza en New Orleans Jazz Fest.

De betere stem
Wat Reinhart onderscheid van veel andere zangeressen, is haar vermogen om ontzettend flexibel te zijn met haar stem. De sopraan heeft een bereik van drie octaven en kan daarbinnen bijzonder veel kanten uit. Van een rokerige rasp tot een pure soulstem, en van jazzscats, ‘call en responses’ tot zelfs jodelen. Dat is bijna allemaal te horen op haar nieuwe album ‘Better’ dat nog maar net is verschenen en door de pers lovend is ontvangen. De op Motown-geïnspireerde plaat wordt vooral geroemd om de manier waarop de zangeres perfect balanceert tussen retro-sound en modern. “Not only bringing the sass, but also the funk”, zoals MySpace het noemt.

Een must dus om te zien en te horen, vooral ook omdat in de setting van de Bitterzoet de kleine nuances in de stem en nummers van Reinhart nog beter zijn te horen dan op het grote podium. De 25-jarige zangeres durft met haar stem buiten de lijntjes te kleuren; een fijn vooruitzicht voor een zeer memorabele avond.