You have to love New Cool Collective feat. Mark Reilly (Matt Bianco)

NCC-1
Afgelopen november kwam opeens de EP/10″ ‘The Things You Love‘, een samenwerking van New Cool Collective en Mark Reilly, die we nog kennen van Matt Bianco, uit. Een bijzondere samenwerking tussen de twee, maar wel in het straatje van New Cool Collective, die door samenwerkingen met Typhoon en Guus Meeuwis reeds bewees een perfecte coöperatie op touw te kunnen zetten. Donderdag trapte het gezelschap het tweede deel van de Nederlandse tournee af in de Effenaar in Eindhoven.

NCC-2

De Effenaar had voor het unieke concert de grote zaal veranderd in soort van gezellige intieme jazzclub en dat pakte goed uit. Vaste gitarist Rory Ronde moest helaas verzaken wegens een optreden met Wouter Hamel, maar werd onnavolgbaar vervangen door vaste invaller Bas van der Wal, die we dan weer kennen van onder anderen de bands van Shirma Rouse en Sabrina Starke.

NCC-5

De avond begon meteen goed met ‘The Canteen’ van het album ‘Chin Chin’ uit 2013. Een andere opener dan we eerder in de tour tegenkwamen, toen met ‘Rantanplan’ werd gestart, dat nu direct opvolgde. De verandering in setlist maakte al direct duidelijk dat het programma iets Caraïbischer zou worden dan het eerste deel van de tournee, en dat klopte. Het nieuwe samenwerkingsalbum ‘The Things you love’, dat komende week uit zal komen bij Dox Records, is opgenomen. Iets wat in het eerste deel van de tournee nog niet helemaal was, waardoor er nu al duidelijk een vervolwassening in het geluid kon worden waargenomen.

Ondanks dat het grootste deel van het Eindhovense publiek kwam voor het New Cool Collective, bij de naam van Mark Reilly wellicht nog niet meteen dacht aan de hitmachine uit de jaren ’80, was het duidelijk dat de samenwerking met de sympathieke Engelsman in goede aarde viel.

NCC-7Ondanks dat het nieuwe album reeds afgemixt in de dozen staat te wachten op de release, viel het op dat het collectief de nummers van het tweede deel van het nieuwe album (‘Count me in’, ‘Cry’ en ‘Samba Italiano’) nog voorzichtig oversloeg. De eerder als EP/10″ uitgebrachte combinaties werden ook al in het eerste deel van de tournee gespeeld en vielen, net als de rest van de nummers overigens, in goede smaak. Mark Reilly heeft zijn goede stem en overkomen overduidelijk nog niet verloren. De Engelsman pakte het publiek dan ook met beide handen in, en stond op het podium niet als gast bij New Cool Collective, maar overduidelijk als onderdeel van de band. The New Matt Collective lijkt dan ook geboren.

NCC-9New Cool Collective treedt nog samen met Mark Reilly op tot halverwege september, maar wij eten de saxofoon van Benjamin Herman op als het blijft bij deze samenwerking. NCC feat Mark Reilly (Matt Bianco) is er een om nog jaren op te teren!

Foto’s (c) Bart Teuniswww.bartteunis.nl