Jazztip: The Houdini’s en Anton Goudsmit in Paradox

Foto (c) Kim Hoorweg
Foto (c) Kim Hoorweg

De blues is geen kunstje maar een gevoel dat diep geworteld en verankerd is in de jazz. En waren de Houdini’s in de jaren ’90 al op zoek naar de oorsprong en de essentie van de platgetreden Jazz-standard (The Big Five), nu zijn ze als musici volrijp en willen ze nog verder terug in de tijd… Terug naar de wortels van de mangrove in het stinkende moeras, de oervaders van de blues beluisterend

De Houdini’s moeten er met Goudsmit aan geloven. Wee de gekunsteldheid, wee de institutionalisering, wee de louter intellectuele benadering, maar wee ook het gewone bluesschema, wee het voor de hand liggende zelfbeklag. De Houdini’s rusten niet voor ze zich in het zweet gewerkt hebben om de blues omgekeerd evenredig links dan wel rechts maar desalniettemin midden vanuit het hart te doorgronden. De Houdini’s en Anton Goudsmit hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke zoektocht naar muzikale ellende in de breedste zin des woords. Een project van zeven Noord/West Europese jazzmuzikanten, om achter de ware aard van de blues te komen. Een programma vol jankende gitaren en scheurende blazers, en met de eeuwige vitale groove, die zo kenmerkend is voor de Houdini’s.

Bezettting: Anton Goudsmit gitaar, Angelo Verploegen trompet, Rolf Delfos altsax, Ilja Reijngoud trombone, Erwin Hoorweg piano, Marius Beets contrabas en Niek de Bruijn drums. The Houdini’s en Anton Goudsmit zijn te horen op zaterdag 21 mei in Paradox, Tilburg.