Jazztip: Reinier Baas in Paradox

Reinier Baas vs Princess Discombobulatrix - Govert Driessen
Foto (c) Govert Driessen

Gitarist en componist Reinier Baas is één van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Als bandleider staat hij sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’. Het tweede album Mostly Improvised Instrumental Indie Music werd in 2013 bekroond met een Edison.

In opdracht van het North Sea Jazz Festival 2015, schreef gitarist en componist Reinier Baas zijn suite “Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix”, waarmee hij vanaf mei 2016 op tour is, een jazz-suite met modern-klassieke invloeden. De bezetting bestaat dan ook voornamelijk uit jazz-musici, die zich ook op klassiek gebied kunnen doen gelden, zoals de klarinettisten David Kweksilber en Joris Roelofs.

NRC noemde ‘Discombobulatrix’ op het North Sea Jazz Festival “één van de hoogtepunten van dag drie”. Saxofonist Benjamin Herman schreef een column over het ‘Ensemble’ met als titel ‘Honderd keer beter dan wij toen’. Het Parool schreef: “Hier hoor je de toekomst van de jazz.” en “Baas maakt het zichzelf en het publiek niet makkelijk met zijn muzikale vondsten, die nooit voor de hand liggen. Meerstemmige blaasarrangementen, ritmische gitaarpartijen, zware baslijnen, gevarieerd slagwerk… In feite zijn de structuren volstrekt helder. En als je Baas een beetje leert kennen, weet je exact waar de ironie ophoudt en de ernst begint. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.”

Bezetting: Natanael Ramos trompet, Ben van Gelder altsaxofoon, David Kweksilber en Joris Roelofs klarinetten, Clemens van der Feen contrabas, Martijn Vink drums, Reinier Baas gitaar piano compositie

Reinier Baas is met zijn Discobobulatrix te horen op vrijdag 20 mei in Paradox, Tilburg.