Opmaat Amersfoort Jazz met Zuid-Afrikaanse saxofonist

Saskia Laroo
Foto: Sandra Gordijn
Woensdag 25 mei heeft De Observant de opmaat naar Rabobank Amersfoort Jazz. Onder bezielende leiding van festivaldirecteur en saxofonist Alexander Beets staat een kleurrijk gezelschap op het podium met onder andere de Zuid-Afrikaanse saxofonist Karén Devroop, de Nederlandse trompettiste Saskia Laroo en de Amerikaanse pianist Warren Byrd.

Karén Devroop is jazzsaxofonist en -pianist en komt uit Durban (Zuid-Afrika). Hij begon op vijftienjarige leeftijd met de piano en op zijn twintigste met altsaxofoon. Dankzij een beurs kon hij naar de Verenigde Staten om te studeren aan de University of North Texas. Hij heeft met de meest uiteenlopende bands uitgebreid getourd over de hele wereld.

Karén is tevens grondlegger van het South African Music Outreach Project. In dit project worden muzikale programma’s ontwikkeld voor kinderen in Zuid-Afrika die te maken hebben met Aids, criminaliteit en armoede. De stichting heeft inmiddels vele scholen voorzien van instrumenten en materialen voor muziekonderwijs en in samenwerking met docenten zijn diverse schoolbands opgericht.