Gregory Porter schuwt politiek niet in zijn muziek

Gregory Porter ontving in 2014 een Grammy voor ‘Liquid Spirit’, nu is hij terug met zijn nieuwe album ‘Take Me To The Alley’. De Amerikaanse jazz-zanger liet zich inspireren door zijn leven in Bakersfield, de plaats waar hij opgroeide. Ook politieke onderwerpen schuwt hij niet: “Ik zeg het niet zo direct als een nieuwsuitzending maar de strekking is heel duidelijk.”

Ruim na zijn dertigste verhuist Gregory Porter (1971) naar New York om daar een muzikale carrière na te jagen. In 2010 verschijnt zijn debuutalbum ‘Water’, twee jaar later gevolgd door ‘Be Good’. De grote doorbraak volgt als de zanger wordt getekend door het prestigieuze Blue Note label, waarop in 2013 ‘Liquid Spirit’ verschijnt. Hij ontvangt er een Grammy award voor als beste vocale jazz album.

Universeel verhaal

‘Take Me To The Alley’ is deels een eerbetoon aan Bakersfield en zijn moeder die predikant was, zegt Gregory Porter. “Mijn moeder is er al twintig jaar niet meer maar ik voel haar energie nog overal in Bakersfield. Ik heb mezelf daar muzikaal leren uitten, die invloeden nam ik mee naar Brooklyn en Harlem. Het heeft me gevormd. Op de plaat vertel ik een persoonlijk maar ook universeel verhaal. Als mijn moeder vroeger mensen langs de weg zag die hulp nodig hadden, stopte ze en hielp. Ik zing over respect hebben voor je medemens. Maar het is niet belerend, ik wijs niet met mijn vinger. Het is gewoon goede muziek met een onderliggende boodschap.”

Minderheden

Een voorbeeld daarvan is de titelsong, aldus de zanger. “Met ‘The Alley’ (steeg) bedoel ik donkere, vergeten en verwaarloosde plekken waar dan ook. Het gaat over arme mensen en minderheden die aan hun lot worden overgelaten. In het nummer maakt iedereen zich op voor de komst van de koning, die tot ieders verbazing de armen wil ontmoeten.”

Porter noemt Stevie Wonder, Donny Hathaway, Marvin Gaye en Bill Withers zijn grootste muzikale inspiratiebronnen. “Zij legden met hun genialiteit een pad neer waarop wij verder kunnen bouwen. Ook met de onderwerpen die ze bezongen. Ik zelf ben niet bang om me uit te spreken, over veel problemen wil ik wel wat zeggen in mijn muziek.”

10 juli – North Sea Jazz festival in Rotterdam
8 november – Carre in Amsterdam
11 november – HMH in Amsterdam

©FaceCulture