Programma North Sea Jazz 2016 compleet

Vandaag maakt de organisatie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival het complete programma van de komende editie bekend. In totaal zullen er in het weekend van 8, 9 en 10 juli zo’n 150 optredens plaatsvinden, verdeeld over 13 podia. Het volledige blokkenschema is nu op de website te raadplegen.

Eerder werden onder meer Pharrell Williams, The Roots, Gregory Porter, Jill Scott, Earth, Wind & Fire, Pat Metheny & Ron Carter, Simply Red, Joe Bonamassa, Miguel, Flying Lotus, Kamasi Washington, Snarky Puppy en Artist in Residence Ibrahim Maalouf al aangekondigd.

Op het programma staat een aantal bijzondere projecten, zoals Michael Mantler. De van oorsprong Weense trompettist, componist en bandleider trok in de jaren ‘60 naar de VS en maakte daar in 1968 het freejazz album ‘The Jazz Composer’s Orchestra’. In 2014 maakte hij een update waarvoor de oorspronkelijke muziek werd uitgeschreven om nu met dezelfde zeggingskracht door big band met strijkkwartet te kunnen worden uitgevoerd.

Ook wordt stil gestaan bij het honderdste geboortejaar van Boy Edgar,  een legendarische figuur in de Nederlandse jazz. Edgar werkte zowel in de traditie als met experimentele musici, afwijkend in zijn tijd waarin de twee stromingen vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden, en was daarnaast nog huisarts ook. Niet voor niets werd de prestigieuze Boy Edgar Prijs naar hem vernoemd. Op North Sea Jazz een concert van de Konrad Kosselleck Big Band met enkele speciale gasten, om Boy Edgar te eren.

North Sea Jazz vindt dit jaar van 8 t/m 10 juli weer plaats in Ahoy Rotterdam.