Charles Bradley moet goudzoekers van zich afslaan

Charles Bradley

Terwijl Charles Bradley aan de titelsong van zijn nieuwe album ‘Changes‘ werkt, overlijdt zijn moeder voor wie hij al jaren zorgt. Ze laat hem het huis na maar hij wordt door zijn broers voor de rechter gesleept, zij zijn niet in de erfenis opgenomen. Ook na zijn late doorbraak als muzikant gaat het leven voor de 67-jarige Charles Bradley niet over rozen.

Charles Bradley heeft al een bewogen leven achter de rug als hij in New York wordt ontdekt als James Brown-imitator. Gabriel Roth van het Daptone label neemt Bradley onder zijn hoede en in 2011 verschijnt zijn debuutalbum No Time For Dreaming. In 2013 volgt Victim Of Love, de zestiger Bradley toert dan voor het eerst van zijn leven de wereld over. Bradley had jarenlang geen contact met zijn moeder maar trekt later bij haar in.

Black Sabbath

Changes is een cover van Black Sabbath, maar de tekst staat heel dichtbij Bradley: ‘I can still hear her last goodbye, and now all my days are filled with tears. Wish I could go back and change these years’, citeert de soulzanger. “Ik verliet mijn moeder toen ik 14 was en sprak haar jarenlang niet meer. Daarom raakt de tekst me zo. Mijn producer Tom Brenneck gaf me het nummer, ik had het nooit eerder gehoord. Terwijl ik het aan het instuderen was, overleed mijn moeder. Toen ging ik door het lint. Deze song zing ik uit mijn hart voor haar.”

Jaloezie

Zijn succes levert Bradley onverwachte problemen op, vertelt hij. “Mensen denken dat ik opeens veel geld heb en hangen constant om me heen. Maar als ik na een tournee thuis kom, wil ik gewoon tot rust komen en niet worden lastiggevallen. Mijn broers en zussen zijn boos omdat mijn moeder hen niks heeft nagelaten. Ze wilde dat echt niet maar eisen nu hun deel. Ik ben erg blij met het huis maar heb geen zin in rechtszaken. Misschien moet ik het nu verkopen. Maar ik heb mijn carrière om me druk over te maken en wil me graag focussen op mijn muziek. Wat me het meest stoort, is de jaloezie van mensen.”

Laat succes voor Charles Bradley

Charles Bradley moet nog steeds wennen aan het late succes dat hem ten deel is gevallen. “Ik wilde mijn hele leven al professioneel muzikant worden en had niet gedacht dat het nu nog zou gebeuren. Maar ik gaf nooit op en deed tenminste wat ik leuk vond. Ik had graag gezien dat het wat eerder was gebeurd, het duurde heel lang. Maar het kwam. Ik leer er nu mee omgaan, probeer mijn gezondheid in de gaten te houden en sterk te blijven.”

Charles Bradley staat op 25 juni op het Down The Rabbit Hole festival.

©FaceCulture