SummerJazz Festival breidt uit

SummerJazz Festival breidt dit jaar haar terrein uit. Twee weken eerder dan normaal, al op zaterdag 21 mei, vult De Leidse Hout zich met nationale en internationale artiesten, jazzy deuntjes, cultuur en nog meer jeugdvermaak dan voorheen. SummerJazz Festival weet wederom een divers programma neer te zetten. Het festival biedt naast grote namen als Roy Ayers en Sabrina Starke, ook aanstormend talenten als de Amerikaanse Nik West en Plaistow een podium.
7107bb1a-ccbe-4efd-ab6a-9cec7d515e56

Naast (jazz)muziek kenmerkt SummerJazz Festival zich ook door een divers aanbod van optredens van kleinkunstenaars en cabaretiers en theatrale voorstellingen. De culturele programmering is na zes jaar uitgegroeid tot volwaardig onderdeel van het volledige programma, met o.a. gedichten van Jules Deelder, dansvoorstellingen en cabaret. SummerJazz biedt volop ruimte voor lokale initiatieven, regionale ondernemers en organisaties, dit jaar nog meer dan voorheen. Zo verwelkomt SummerJazz Festival ondernemers als De Veenfabriek, Studio Stuifmeel, het LIFF en Stadspodia op haar festival terrein, en is dit jaar alle horeca in handen van Leidse ondernemers.

SummerJazz richt zich deze editie meer dan ooit op nieuwe en vernieuwende acts, zoals Nik West, Cory Henry Revival, Plaistow en Tourist LeMC. Stuk voor stuk veelbelovende acts waar we in de toekomst zeker meer van gaan horen.

Nik West wordt ook wel de ‘Female Lenny Kravitz’ genoemd, die op fenomenale wijze met haar elektrische basgitaar voor een revival van de funk groovement zorgt. Op 21 mei maakt zij haar debuut in Nederland!

Ook het opkomende trio Plaistow is klaar om Nederland te veroveren. Rusland en India hebben zij al betoverd met hun unieke, akoestische en experimentele geluid binnen de jazz. Nu is SummerJazz aan de beurt.

Cory Henry
Cory Henry

De Amerikaanse toetsenist Cory Henry is de laatste jaren onder andere bekend geworden door zijn bijdrage aan het fusioncollectief Snarky Puppy. Op SummerJazz speelt Cory samen met de begenadigde drummer Taron Lockett, onder de naam The Revival. Cory heeft met jazz, gospel en elektronica een volstrekt eigen funky sound ontwikkeld waarbij hij zowel aan Marvin Gaye als aan Prince doet denken.

Ook de Vlaamse hiphopper / kleinkunst-muzikant uit Antwerpen, Tourist LeMC treedt zaterdag 21 mei op. Op zijn nieuwe plaat ‘En Route’ laat hij horen dat dat hij inmiddels vele stijlen beheerst: maatschappijkritische raps worden vlotjes afgewisseld met melancholieke nummers. Hij is een rapper, verhalenverteller en volksartiest ineen.

Naast deze vernieuwende talenten mag ook de blues- folk en soulzangeres Sabrina Starke niet ontbreken. Ze won al meerdere awards, waaronder die voor ‘beste album’, ‘beste single’ en de Edison Pop Award. Onlangs werd bekend gemaakt dat ook haar nieuwe album is genomineerd voor twee Edison Awards!  En wat te denken van de soul- en R&B legende Roy Ayers? Na een succesvolle loopbaan in de jazz stapte hij over naar funk, R&B en disco. Wie kent zijn hit ‘Everybody Loves The Sunshine’ niet?

Het muziekprogramma wordt gecompleteerd met de vrolijke mix van pop, reggae en hiphop van Splendid,  de energieke mix van samba tot Franse Chanson van Banda Magda, funky afrobeats van de 9-koppige band Zitakula, de tot Serious Talent vernoemde band Amber Gomaa en de winnaar van de Leiden Boonekamp Jazz Award Gijs Idema Trio. De funky platen van de DJ’s Strik&Strak sluiten de avond af.