Nik Bärtsch Mobile: andere zijde van een prachtige medaille

Nick Bartsch Mobile-2Op woensdag 13 april stond Nik Bärtsch Mobile geprogrammeerd op het intieme Paradox podium. Nik Bärtsch is ter ere van de uitgave van zijn nieuwste cd ‘Continuum’ op tournee. Dit album is het eerste van het ensemble op het ECM label. Nik Bärtsch heeft de afgelopen tien jaar bij een steeds groter jazz minnend publiek bekendheid opgebouwd met zijn band Ronin. Sinds Ronin vanaf 2006 cd’s is gaan uitgeven via het ECM label is meer aandacht gekomen voor deze unieke muzikant en zijn muzikale ideeën. Naast een groot aantal tournees profiteert deze zeer sympathieke en excentrieke Zwitser van de marketing en distributiekanalen van dit gerenommeerde label.

Het album ‘Continuum’ is een combinatie van eerder uitgegeven stukken, allemaal modules genaamd en enkele nieuwe composities gespeeld door het Mobile kwartet.

Nick Bartsch Mobile-5

Voordat dieper op het concert wordt ingegaan, toch even een korte vergelijking tussen beide bands en hun onderliggende concepten. Ronin laat zich vangen onder de naam Zen Funk en kenmerkt zich door lange met mathematisch precisie uitgevoerde modules, ondersteund door een permanente groove. Thema’s die zich langzaam ontvouwen met licht verschuivende motieven gedurende lang uitgesponnen nummers. Dit maakt deze minimalistische muziek vaak swingend en dansbaar. Mobile lijkt daar enigszins op, maar doet nog meer een beroep op het spirituele karakter van musiceren en hier speelt het ritmisch karakter van de composities een nog belangrijkere rol dan in Ronin. Iets dat zich eigenlijk pas laat ontdekken na enkele keren beluisteren van deze muziek. De muziek van Mobile laat zich initieel wat gemakkelijker beluisteren, echter de complexiteit en diepgang van Mobile gaat een stuk verder dan bij Ronin.

Nick Bartsch Mobile-13

Het Mobile kwartet bestaat uit drie leden die ook oerlid zijn van Ronin: Nik Bärtsch op piano, Kasper Rast op drums en percussie en Sha op basklarinet en contrabasklarinet. Vierde bandlid is Nicolas Stocker op drums, alsmede een hele batterij aan gestemde percussie-instrumenten.

Het concert bestond uit een lange set met een kleine toegift van het album ‘Lyrica’. De set betrof de integrale uitvoering van het ‘Continuum’ album.

Het akoestische kwartet nam ons de eerste minuten voorzichtig mee, middels repeterende piano motiefjes en sferische percussie, waarna Sha met een onweerstaanbare groove op de basklarinet bijdroeg aan de uitvoering. Het zeer aandachtig en geconcentreerde publiek werd meegenomen op een zeer bijzondere reis van ruim een uur, waarin gaandeweg het optreden de grenzen tussen de verschillende instrumenten vervaagden. Bärtsch liet melodisch een enorme virtuositeit horen, maar gebruikte zijn vleugel daar waar kan als onderdeel van de complexe ritmische patronen, sferische klankkleuren en muzikale lagen. In tegenstelling tot Sha zijn erg expliciet zichtbare rol in Ronin, was zijn bijdrage tijdens het optreden van Mobile soms ‘onzichtbaar’. De passages die Sha speelde op de basklarinetten waren vaak meer voelbaar dan hoorbaar. Dit kwam het mysterieuze karakter van de muziek ten goede. Helaas werden we na dik een uur uit onze trance gehaald.

Nick Bartsch Mobile-14

Bärtsch bewees dat de muziek van Mobile beschikt over een nog grotere polyritmische en melodische diversiteit dan die van Ronin en de compositorische breedte en diepgang van Bärtsch nog lang niet eindig is.

Nick Bartsch Mobile-18