Dr. Lonnie Smith en Dennis Mackrel: ‘I didn’t know what time it was’.

Wat een geweldig idee van algemeen en artistiek leider Juan Martinez van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw om deze uit 2010 daterende opnamen van het uitverkochte Bimhuis concert met Dr. Lonnie Smith uit te brengen op vinyl! Want daardoor zijn de jazzliefhebbers hier in Nederland nogmaals in de gelegenheid om deze gigant tijdens de tour ‘live’ in actie te zien en te genieten van zijn virtuoze spel op het Hammond B3 orgel. En alsof dat nog niet genoeg is; dit alles onder leiding van een ander Amerikaans jazz kopstuk nl. dirigent Dennis Mackrel, die in 1983 als jongste drummer ooit nog door wijlen Count Basie zelf aan zijn legendarische orkest werd toegevoegd.

Foto (c) Sun-sentinel SNIJ
Foto (c) Sun-sentinel SNIJ

Deze twee heren vliegen werkelijk van de ene kant van de wereld naar de andere in een moordend tijdschema en des te blijer en vereerder voelden we ons dat zij bereid waren om wat vragen te beantwoorden. Het was daarbij verrassend (of juist misschien helemaal niet!) en leuk om te constateren dat ofschoon ze twintig jaar in leeftijd verschillen (Lonnie geboren in ’43 en Dennis in ’62) helemaal op dezelfde golflengte zitten bij alle onderwerpen die zo ter sprake kwamen.

Op de vraag hoe het kwam dat ze zich als heel jonge kinderen aangetrokken voelden tot de muziek en de instrumenten kozen die later hun leven zouden beheersen, waren ze het roerend met elkaar eens; het is niet jij die de muziek en het instrument kiest, het is andersom: de muziek kiest jou! Lonnie kwam via zang tamelijk snel terecht bij het Hammond B3 orgel, omdat hij met dit instrument helemaal in een band geïnvolveerd kon raken en als het ware het beste in volledige interactie met de andere instrumenten kon komen. In de klanken van het orgel hoor en zie je de mooiste dingen \; de zee, regenbogen, donder en bliksem! Dennis kreeg als tweejarig jongetje van zijn vader die bij de luchtmacht zat twee oosterse eetstokjes bij toeval in handen en ‘a star drummer was born’! Hij benadrukt dat hij zijn fantastische talent van God gekregen heeft en dat hij zich daardoor een gezegend mens voelt. Als drummer maakte hij als eerste naam maar zijn absolute gehoor, gevoel en know how hoe instrumenten in arrangementen en composities bij elkaar moeten komen en klinken had hij al van kinds af aan.

Op de vraag welke muzikanten hen inspireerden toen ze jong waren begint Dennis te lachen. “‘Actually’ Dr. Lonnie Smith!!!” En verder noemen beiden dezelfde namen; Jimmy Smith, Jim McGriff, Oliver Nelson en zeggen beiden dat alle muzikanten waar ze nu mee spelen en waar ze ‘helemaal mee ‘in the moment’ raken hen telkens weer opstuwen en inspireren om het beste van zichzelf te geven. Dr. Lonnie brengt daarbij nog een ander uitzonderlijk talent van Dennis Mackrel te berde. Hij verstaat namelijk de kunst om de ziel van iedere muzikant te vinden. Met zijn subtiele aanwijzingen en sensitieve aanpak weet hij als geen ander het beste voor de persoon zelf alsmede voor de band in zijn geheel naar boven te halen. Dat maakt hem zo’n goeie bandleider! En dat hebben ook andere (Europese) gerenommeerde jazz orkesten in de gaten. Zoals de Kluvers Bigband in Aarhus (Den), de UMO bigband uit Helsinki (Fin) en de WDR bigband uit Keulen (D). Van 2010 tot 2013 was hij ook bandleider bij het Count Basie Orchestra!

Foto (c) Jelmer de Haas
Foto (c) Jelmer de Haas

2016 begint voor de vitale Dr. Lonnie Smith niet alleen met het uitbrengen van dit mooie album met het Jazzorchestra van het Concertgebouw maar ook met een eigen nieuw album uitgebracht door het Blue Note Label genaamd ‘Evolution’. Verrassend dat hij terugkeerde bij Blue Note en op de vraag of producer ‘Don Was’ de beslissende factor was, knikt hij bevestigend. Een producer is zo ongelofelijk belangrijk in het hele proces om tot een echt mooi product te komen! Het bij elkaar brengen van de muzikanten, het kiezen van de muziekstukken en het creëren van de juiste atmosfeer een producer speelt een cruciale rol. ‘Don Was’ kan het als geen ander!

Tot slot spreken we over het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en we voelden ons toch even heel erg vereerd om van deze Amerikaanse jazz-iconen te horen dat dit orkest met allemaal muzikanten van eigen bodem tot het beste ter wereld hoort! Het orkest speelt eigenlijk alle stijlen en dat een bigband zulke gevarieerde stukken aan kan en zo breed georiënteerd is dat doen weinig orkesten hen na! Getuige ook de uitnodigingen die van over de hele wereld komen. China in 2015, begin maart 2016 op het Java Jazzfestival in Jakarta met Patti Austen en vrijwel zeker later dit jaar naar Japan. Dat is niet voor niks zeggen Dennis Mackrel en Dr. Lonnie Smith. Het is een schitterend orkest, houd het in ere! Waarvan acte!