Jazz Orchestra of the Concertgebouw vindt perfecte partner in Dr. Lonnie Smith

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, kortweg JOC, heeft al met veel solisten samengewerkt in het verleden. De meest recente uiting daarvan is de in 2010 in het Bimhuis opgenomen concertregistratie ‘I Didn’t Know What Time it Was’ met de levende legende Dr. Lonnie Smith, de ‘Sultan van het Hammond-orgel’. Rond de publicatie is een serie concerten gepland waarvan gisteren de aflevering in het Utrechtse TivoliVredenburg op het programma stond. Voorafgaand aan het concert werd het album officieel ten doop gehouden – op vinyl! Met een vlammend en ronkend optreden van het meest strakke jazz-orkest dat ik in tijden gehoord heb en, op twee meter afstand van schrijver dezes, die daarvan ernstig onder de indruk was, op Hammond B3 Dr. Lonnie Smith.

Foto (c) Sun-sentinel SNIJ
Foto (c) Sun-sentinel SNIJ

Samen met James Brown staat cult-held Smith te boek als ‘the funkiest Hammond Burner on the planet’ en heet de grondlegger van de Soul Jazz. En inderdaad, zodra de eerste tonen uit zijn orgel klonken was het te horen. Vrijwel iedereen kent zijn typische orgelsounds en licks, aangezien hij de meest gesamplede artiest in de dansmuziek is. Klassiekers van hem staan op vele dansplaten, waarnaast hij is te horen op meer dan 70 albums die hij in zijn lange carrière het licht heeft laten zien.

Al in 1969 was er het plan een plaat te maken met het fameuze Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. De plannen gingen niet door, en zo’n vier decennia nadien was er dus de herkansing met het onvolprezen JOC. En dat is niet zo vreemd. Wat een prachtig orkest. En wat een magnifieke arrangementen van Rob Horsting en Henk Meutgeert. Het JOC beheerst het totale spectrum, van gloeiende, broeierig intense klanktapijten onder de breekbaardere en soms uitdagende toets van Smith of briljante solo’s (in ‘Chelsea Bridge’ en ‘The Whip’, bijvoorbeeld) tot het regelrechte big band vuurwerk in ‘I didn’t know what time it was’. Onder leiding van Dennis Mackrel staat het JOC terecht te boek als meest swingende big band van Nederland, en niet voor niets noemt Dr. Lonnie Smith het zijn ‘favorite jazz orchestra’.

Het opreden bestond voornamelijk uit werk van de plaat en stond bonvenal in het teken van energie en plezier. Luisterplezier natuurlijk, maar vooral ook speelplezier. Wat een genot om een band zo compact te zien spelen en stuk voor stuk de muzikanten én de bandleider zo te zien genieten van het spel. Het heeft mijn waardering voor big bands een nieuwe boost gegeven, en ik kan iedereen aanraden om een van de komende concerten van het JOC met Dr. Lonnie Smith te bezoeken. Geplande concerten zijn in ieder geval het North Sea Jazz Festival waar ze op 8 en 9 juli staan geprogrammeerd en 013 in Tilburg 0p 9 november 2016.

Een absolute aanrader is daarnaast met het aanschaffen van de LP (met download-code!) om thuis opnieuw of verder te genieten.