Ryan Shaw zondag in BIRD

Op zondag 17 april staat de belichaming van retrosoul in BIRD: Ryan Shaw. Deze Grammy nominee kreeg gospel en soul met de paplepel ingegoten. En dat hoor je! Na het succes van debuut This Is Ryan Shaw en de hit ‘It Get’s Better’ verscheen onlangs zijn tweede album, Real Love, met ook hier invloeden van soul, r&b, hedendaagse pop en – uiteraard – gospel.
Ryan Shaw

Soulman…
Soul giert door het bloed van Ryan Shaw. De zanger startte zijn carrière met debuut This Is Ryan Shaw, een album met eigen werk én nummers van Wilson Pickett, Bobby Womack en Jackie Wilson. Het leverde hem een Grammy-nominatie op voor Best Traditional R&B Vocal Performance. Billboard deed ook een duit in het zakje door hem een “massive talent” te noemen. In Nederland maakte hij zich in 2009 Shaw onsterfelijk met nummer één-hit ‘It Get’s Better’ die ongeveer elk uur in 3FM’s Glazen Huis werd gedraaid. En dat is logisch: wanneer Ryan begint te zingen, waan je je in de hoogtijdagen van de soul.

… but gospel to the core
Zijn volle, warme stem is een overblijfsel uit zijn jeugd in Georgia waar hij gospel met de paplepel kreeg ingegoten. Het is dus niet gek dat vergelijkingen met soulgrootheden als Sam Cooke, Al Green en Stevie Wonder veelvuldig worden gemaakt. Dat zagen ze op Broadway ook, en dus speelt Shaw dit jaar in Motown The Musical de rol van zijn held Stevie Wonder. Maar eerst komt deze young Wonder naar BIRD. We gaan nummers horen van Real Love, het tweede album dat Shaw uitbracht bij zijn eigen Dynotone Records Label. Invloeden van soul, r&b en zelfs moderne pop zijn volop aanwezig op de plaat, maar deep down blijft Ryan een gospelman. Hoewel wat hij doet misschien een beetje too hot for church is! “I’m very high-energy soul. I get crazy!”