Re:Freshed Orchestra tilt live optreden naar hoger niveau

Re:Freshed Orchestra is een collectief van topmuzikanten die diverse muziekstijlen als jazz, soul, funk en hiphop tot een geheel weten te smelten. Al vanaf 2012 speelt de groep samen en brachten al muzikale ode’s aan onder meer Wu-Tang Clan en Jay-Z uit. Ondanks dat ze druipen van het talent was er een crowdfunding nodig om het eerste album tot stand te doen laten komen. Tijdens de releaseparty van het album in de Melkweg bewees Re:Freshed Ochestra dat de platenmaatschappijen toch echt hebben zitten slapen.

Veel muzikale grootheden op één podium

The Re:Freshed Orchestra

Toetsenist Alexander van Popta is een van de initiatiefnemers van het orkest en ook tijdens het optreden de absolute dirigent. Met een strijkers- en blazersensemble, bassist, gitarist, drummer, een dj en een handvol vocalisten was het hard werken voor Popta. Er was veel ruimte voor vrije interpretatie en jamsessies dus waren de blikken van de muzikanten vooral gericht op de orkestleider om de nummers af te sluiten, wat keer op keer vlekkeloos verliep.  Vocaal gezien was het smullen geblazen met Pink Ocolus en Poliana Vieira die de terechte hoofdrol vervulden tijdens de avond. Twee prachtige dames met een stemgeluid wat zich kan meten met de allerbeste ter wereld. De soul van Poliana smolt fantastisch samen met het hiphop geluid van Esperanza, alsof Missy Elliot een avond lang aan het jammen was met Nina Simone. Een bijzondere vermelding ook voor DJ Franky Sticks die tijdens het optreden live zijn scratchskills bewees, maar vooral vooraf voor de geweldige opwarmmuziek zorgde.

005 The Re Freshed Orchestra

Naast de dames vielen ook Dr. Rum, Michael van Dillenburg en Furlan Felter op door hun vocale bijdrage en positieve energie. Dr. Rum werd met April wereldberoemd in Nederland door zijn optreden in The Voice waar hij slechts een klein deel van zijn talent mocht tentoonstellen. Zonder het juk van John de Mol ontwikkelt hij zich als een rasartiest die zo veel plezier en hiphop in zich heeft dat het lastig moet zijn geweest om steeds het podium te moeten verlaten om plaats te maken voor zijn collega’s. Furlan Felter is mede initiatiefnemer en met zijn voorkomen onmogelijk te vergeten. Behangen met een oldskool jaren tachtig keyboard bewees hij de bindende factor te zijn in het collectief en wist hij het enthousiaste publiek steeds weer aan te sporen.

Re:Freshed Orchestra bewijst dat alles mogelijk is.

Halverwege de set werden alle bandleden voorgesteld tijdens ‘Possible’ met de mededeling dat alles mogelijk is als je het maar wil. Het verwees natuurlijk naar de voltooiing van de crowdfunding van het album. Onwaarschijnlijk dat een collectief,dat zoveel kwaliteit heeft, een initiatief als dit nodig bleek te hebben. Re:Freshed Orchestra kan zich met gemak meten met een internationaal gewaardeerd orkest als The Roots.
Het album is nu al een hoogtepunt van 2016 maar eerlijk is eerlijk; het komt niet in de buurt van een liveoptreden van de band. Anderhalf uur genieten met kippevel op het lijf.
Dat het Rotterdamse gezelschap juist had gekozen voor een Amsterdamse zaal voor hun releaseparty was een onbedoelde boodschap. “Everything is possible”.

012 The Re Freshed Orchestra

Foto’s: Armand Hoogland