Elegante popquiz Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox

20160326 scot bradlee postmondern jukebox foto eric v nieuwland210632Drie jaar geleden kende niemand nog Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, totdat de Amerikaanse formatie opzien baarde via YouTube. Pianist Bradlee bracht met zijn groep een Motown ode aan de rockband Nickelback. Het resultaat was dermate origineel dat de video viraal ging. Ondertussen transformeerde Bradlee talloze popklassiekers in oudere muziekstijlen waarmee hij wereldwijd succes boekt. Ook Nederland ging overstag getuige een rap uitverkocht Paard van Troje.

20160326 scot bradlee postmondern jukebox foto eric v nieuwland210404

Postmodern Jukebox bestaat inmiddels uit 45 muzikanten. Met z’n allen op tournee is echter een kostbare aangelegenheid. Daarom maakt Bradlee – die zelf niet aanwezig was in het Paard – een verantwoorde selectie uit de musici. Op het podium van de Haagse muziekclub traden 11 leden aan. Vier vocalisten en zeven begeleiders. De mannen gekleed in casual vintage pakken, de dames schitterend in stijlvolle cocktailjurkjes.

20160326 scot bradlee postmondern jukebox foto eric v nieuwland205453

In twee uur tijd joegen de Amerikanen er een slordige 20 nummers doorheen tijdens een spetterende performance. De songs werden in een nieuw – of eigenlijk oud – jasje gehesen. Ragtime, bluegrass, doo-wop, rhythm & blues en country, het klonk allemaal sprankelend, pittig en vrolijk. Opvallend was het rauwe donkere stemgeluid van zanger Casey Abrams die Guns n’ Roses’ ‘Sweet Child O’ Mine’ nieuw leven in blies. Ook Maia Sykes maakte indruk met een soulvol ‘Creep’ van Radiohead. Tapdanseres Sarah Reich zorgde voor aangename onderbrekingen met haar ritmische tikken.

20160326 scot bradlee postmondern jukebox foto eric v nieuwland205401

Uiteenlopende liedjes als Celine Dions ‘My Heart Will Go On’, Taylor Swifts ‘Shake It Off’, Beyonce’s ‘Halo’, Outkasts ‘Hey Ya!’, Meghan Trainors ‘All About That Bass’ en het beroemde thema van Star Wars kregen een 20’s makeover. Soms koste de herkenning van een nummer tijd, totdat het refrein opheldering verschafte. Dat was niet alleen knap, het is vooral leuk en enerverend. Postmodern Jukbox’s optreden had soms iets weg van een popquiz, maar dan in elegante stijl. Een onweerstaanbare Amerikaanse hitsrevue, swingend als een malle en bijzonder origineel.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland, http://www.thedigitalphotoexperience.nl/

20160326 scot bradlee postmondern jukebox foto eric v nieuwland204544