Adembenemend jong talent op Goois Jazzfestival

Afgelopen zaterdag organiseerde de Naardense afdeling van de internationale Service Club Kiwanis voor de 33e keer het Goois Jazzfestival in Spant! in Bussum. Even voor diegenen die niet precies weten wat een service club eigenlijk is en doet: een serviceclub, in het algemeen, is een club van mensen die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengt (fundraising) en dat bijeengebrachte geld uitgeeft aan goede doelen (fundspending). Een Kiwanis serviceclub heeft naast de genoemde doelstelling vooral persoonlijke ontplooiing van het individuele lid voor ogen.

Dit jaar ondersteunde men het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord, het enige sportcentrum in Europa volledig uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking zie www.iederemetertelt.nl. Spant! (Vroeger ’t Spant geheten) is een uiterst sfeervolle locatie voor een festival van dit kaliber en de geoliede Kiwanis organisatie staat ieder jaar weer borg voor een goed feest. Dat bleek ook zaterdagavond weer door het grote aantal bezoekers dat dit festival jaar na jaar weet te trekken. Hele brede en mooie programmering van zeer verschillende bands op 5 podia van 18.00 uur tot na 1.00 uur ’s nachts. De spontane en professionele presentatie was door Kent Hanson (bekend van radio 6FM) en Astrid Frederique Cattel.

Het grootste probleem dat een geïnteresseerde jazzliefhebber op een festival heeft is; naar welke band te luisteren, want de sets zijn relatief kort en ze overlappen elkaar qua tijd. Dus het kan niet anders, maar de hele avond moeten er de meest verschrikkelijke keuzes gemaakt worden. In de grote zaal beet het illustere trio ‘The Preacher Men’ om klokslag 18.15 uur het spits af. Met de dampende en swingende jazz uit de tijd van de jaren ’50 van grootheden als Johnny Griffin, Jimmy Smith, John Hammond, Rusty Bryant etc. Mostert (Hammond), Trujillo (sax) en Strik (drums) presenteerden ze nummers van hun nieuwe CD ‘Preaching out loud’.

Helaas kon een deel van het publiek daar niet lang naar luisteren, aangezien vele zich voorgenomen hadden om toch vooral naar het jonge, aanstormende jazztalent te gaan luisteren op het ‘2Food’-podium en daar begon om dezelfde tijd ‘Kika Sprangers’ met haar band. Wat een te gekke spannende muziek bracht deze band zeg! En wat een formidabele muzikante is de alt- en sopraansax spelende Kika Sprangers. Daar gaan we nog veel van horen. Niet alleen van haar maar ook de kwaliteit van de andere bands die op dit podium speelden was van een zo hoog niveau dat het haast onmogelijk was om je nog naar een ander podium te begeven. De 18 jarige Mo van der Does (altsax), die in december 2014 de eerste prijs op het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours haalde, speelde er met de 19 jarige Stefan Bos (piano) ook eerder winnaar van hetzelfde Jazz Concours verenigd in een band genaamd ‘de Jazz Commotion’. Ze brachten bekende mooie jazztraditionals zoals ‘East of the Sun’ en ‘Nardis’ maar ook het schitterende nummer ‘Campert’ van Benjamin Herman ten gehore.

Verder konden we op dit podium nog van ‘Matster’ genieten, een formatie rondom drummer / componist Mats Voshol die een gevarieerde mix van ideeën, geluiden, stemmingen en herinneringen in nieuwe versies en patronen samen kneedde. Vervolgens de band Ann’d Friends van drumtalent Annick Sickinghe (17) die met boven genoemde pianist Stefan Bos, bassist William Barrett, trompettist Ian Cleaver en de piepjonge altist Daniel Keller (14) alsmede zangeres Bahghi Yemane (19) haar debuut op het Goois Jazzfestival maakte met stukken van Chet Baker en Art Pepper. En als klap op de vuurpijl ‘het Gijs Idema Trio’ rondom de uiterst soepele en getalenteerde jonge gitaar spelende frontman die eerder ook winnaar van de Prinses Christina Jazz Concours een paar dagen geleden de Leiden Boonekamp Jazz Award 2016 in de wacht sleepte.

Sidewinders
The Sidewinders

De muzikanten in deze bands streden om de ‘2food Award’. De prijs werd ter beschikking gesteld door de gelijknamige sponsor die nieuwe, innovatieve en natuurlijke food en drink producten op de markt brengt. Wat een moeilijke opgave voor de jury om een keuze te maken! Uiteindelijk won Stefan Bos (pianist) , maar voor het enthousiaste publiek dat in deze zeer drukbezochte zaal naar de jonge talenten luisterde hadden alle deelnemers de prijs al gewonnen! Tussen de bedrijven door lukte het nog om stukjes en beetjes van het Alexander Beets quartet te zien met de geweldige Miguel Rodriguez op piano.

Tot grote vreugde speelde ook de Italiaanse zeer getalenteerde pianiste Franceska Tandoi met John Engels (drums) en Frans van Geest (bas) op het Festival. Door de magnifieke vleugel en het zeer goede geluid in de ‘Kleine zaal’ kwam haar spel heel erg goed tot zijn recht. Dat viel ook op bij het mooie ingetogen concert van Stepahnie Francke (altsax), de 2food Award winnaar van vorig jaar. In de centrale hal waar je van heerlijke vers gemaakte fruitsapjes kon genieten, maar ook van goede maaltijdsnacks, sushi etc werd er vrolijk gedanst op de muziek van ‘The Sidewinders’ en de bigband Licks & Brains o.l.l.v Rolf Delfos met Tom Beek en Simone Roerade. Met bloedend jazz hart konden de concerten van o.a. Fay Claassen, Peter Beets, en Tineke Postma die volle zalen trokken vanwege de tijdschema’s niet meer bijgewoond worden! In een woord een geweldig gevarieerd festival voor jong en oud! We verheugen ons nu al op de volgende editie!