Klinkende namen op het 33e Goois Jazz Festival

Goois Jazz Festival logoDe klinkende line-up van het 33e Goois Jazz Festival is gevarieerder dan ooit. Op zaterdag 19 maart staan Ruth Jacott en Gare du Nord op het podium Spant! in Bussum. Naast de bekende namen, zoals Peter Beets & Fay Claassen en veel andere jazzmuzikanten kent het festival ook een vleugje pop. Dit jaar maakt veel jong talent, waaronder het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, haar opwachting. In totaal treden 155 artiesten (21 bands) in 5 zalen op. De deuren gaan om zes uur ’s avonds open.

Ruth Jacott

Nederlands topartieste die bijna geen introductie meer behoeft. In 2016 zit Ruth Jacott alweer 30 jaar in het vak! Dit wordt groots gevierd met een Nederlandse tournee en een speciaal Greatest Hits concert in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Tijdens het “30 jaar hits concert” zal de zangeres haar allergrootste hits aan haar publiek voordragen. Daarnaast gaat de sympathieke Jacott dit najaar op Tournee. Maar eerst treedt Ruth op tijdens het Goois Jazz Festival 2016 in Spant. Ruth Jacott is een echt podiumbeest. Met haar warme, krachtige, stem, bruisende energie en opzwepende hits zijn haar concerten altijd een groot feest.

Gare du Nord

De zes-koppige Nederlandse live band Gare du Nord staat al meer dan 10 jaar garant voor volle zalen en een full energy uptempo show. Met ruim zestig shows per jaar is Gare du Nord uitgegroeid tot een spetterende energy-band met als stralend middelpunt de van oorsprong Italiaanse zangeres Dorona Alberti. Dorona is niet alleen een van de beste zangeressen van Nederland; met haar sexy live act pakt ze iedereen in. De band verkocht 500.000 albums en ontving in 2014 drievoudig platina voor de albums Sex ‘n’ Jazz en Love For Lunch. Gare du Nord staat als enige Nederlandse band onder contract bij het New Yorkse Blue Note Records label en scoorde internationaal met hits als Marvin & Miles, Beautiful Day, Pablo’s Blues en You’re My Medicine, opgenomen met soullegende Marvin Gaye.

Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) is een big band van 22 muzikale toptalenten en wordt ook wel het `Jong Oranje´ van de jazz genoemd. Het orkest wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse of in Nederland woonachtige talenten van maximaal 21 jaar. Zij doorlopen een educatietraject met muzikale coaching, workshops en optredens en krijgen zo de kans om hun weg te vinden naar een professionele toekomst. Het optreden van het NJJO staat garant voor jazzmuziek op het hoogste niveau.

Peter Beets en Fay Claassen

Fay Claassen en Peter Beets hebben hun krachten gebundeld als eerbetoon aan Rita Reys. Samen met hun band spelen zij op onnavolgbare wijze nummers van Rita Reys, met hun programma “A glorious tribute to Rita Reys”.

SANNAVAN

SANNAVAN bestaat uit de fine fleur van de Nederlandse jazzwereld, namelijk Marius Beets op contrabas, gitarist Ed Verhoeff en drummer Marcel Serierse. Sanna van Vliet laat met deze formatie een nieuw geluid horen. De band speelt populaire klassiekers voorzien van fris jazz-elan. Een groovy en veelzijdig nieuw programma van artistiek entertainment. Sanna van Vliet richtte al tijdens haar conservatoriumstudie haar eigen kwartet op waarmee zij optrad op toonaangevende podia en festivals zoals het North Sea Jazz Festival, Amersfoort Jazz Festival, Meerjazz, The Hague Jazz Festival, Bimhuis, De Tor, Artishock en meer. Zij gaf concerten over de hele wereld. Sanna trad op met bijna alle grote Nederlandse jazzartiesten.

Stephanie Francke

Stephanie Francke is een bekende van het Goois Jazz Festival: vorig jaar won zij hier de Swinging Young Talent 2Food Award. Stephanie Francke is een alt- en sopraansaxofoniste uit Rotterdam. Nadat ze in 2012 afstudeerde aan het Rotterdams Conservatorium, won ze de Erasmus Jazz Prijs en verscheen haar debuutalbum Florigen. In 2013 werd Stephanie Francke geselecteerd voor de finale van de European Jazz Competition, en in datzelfde jaar gaf ze met haar kwartet een concert op het North Sea Jazz Festival. Eerder dit jaar bracht Stephanie haar tweede album Ripples uit, dat lovende recensies kreeg.

En nog veel meer jong talent

Naast het NJJO en Stephanie Francke, dit jaar ook optredens van Kika Sprangers, Ann’d Friends, Gijs Idema, Matster. Allen jonge jazz talenten die met zeer veel enthousiasme op het Goois Jazz Festival komen optreden. Deze artiesten dingen ook allemaal mee aan de Swinging Young Talent 2Food Award. Met als grote prijs een gegarandeerd optreden op een van de grote podia tijdens het festival volgend jaar.

Tineke Postma, winnares van de Boy Edgarprijs 2015

Daarnaast ook een optreden van Tineke Postma, winnares van de Buma Boy Edgarprijs. De jury van de ‘Boy Edgar’ prijst haar kwaliteiten als bandleider: ‘vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau. Ook haar talent als componist wordt geroemd: ‘zij beschikt over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz’.