Programma Transition jazzfestival in Utrecht compleet

img10115.755x455Onlangs kondigde TivoliVredenburg de eerste samenwerking met  North Sea Jazz Festival aan onder de noemer Transition Festival. Voor de debuuteditie op 26 maart waren eerder o.a. Ibrahim Maalouf, Avishai Cohen en Mark Guilliana bekend gemaakt. Met de toevoeging van Roy Hargrove Quintet, Peter Brötzmann, Logan Richardson, Bachar Mar-Khalifé en King is de line-up compleet. Daarnaast gaat het festival de samenwerking aan met UJazz voor een bijzonder “CloudNights presents” programma in Club Nine en op Plein 5. Veel Nederlanders zoals: Tom Beek Kwintet, Dimami, Teus Nobel Kwintet, Reinier Baas, Jesse van Ruller en Gideon van Gelder zijn op 26 maart hier te zien tijdens het festival. Ticketverkoop is gestart via TivoliVredenburg.nl.

Roy Hargrove Quintet
Tweevoudig Grammy winnaar Roy Hargrove werkte met talloze grote popsterren samen als Erykah Badu, D’Angelo en John Mayer, maar is ook als bandleider met zijn Quintet en Big Band niet weg te slaan op alle internationale toonaangevende jazzpodia en festivals. “His fusing of traditional and contemporary music turns his gigs into exuberant jazz history lessons” aldus The Guardian.

Peter Brötzmann, Eric Revis & Nasheet Waits
Naast een concert samen met zijn eigen trio staat contrabassist Eric Revis tijdens Transition ook op het podium samen met Peter Brötzmann en Nasheet Waits. De Duitse saxofonist Peter Brötzmann mag inmiddels de 70 hebben bereikt, nog altijd staat hij bekend als één van de grootheden van de Europese geïmproviseerde muziek. De Amerikaanse drummer Nasheet Waits maakt deze allstar line-up compleet!

King
Het R&B trio King (bestaande uit de tweeling Paris en Amber Strother en Anita Bias) was eerder te horen op Robert Glasper’s album Black Radio, maar bracht in februari eindelijk hun debuutplaat uit. Rolling Stone nam niet voor niets het trio begin dit jaar op in hun maandelijkse rubriek “10 new artists you need to know”.

Logan Richardson
“When I heard his first record, I was like “Man, how does everyone sleep on this guy” aldus Pat Metheny over Logan Richardson. Deze ontdekking resulteerde in een nauwe samenwerking want Metheny neemt op Richardson’s nieuwe album Shift de gitaarpartijen voor zijn rekening! 26 februari verschijnt het album op Blue Note, waarbij hij op Transition voor het eerst in Nederland zijn nieuwe werk presenteert.

Bachar Mar-Khalifé
Bachar komt uit een uiterst muzikale familie; zijn vader is de legendarische Luit-speler Marcel Khalifé, terwijl zijn broer Rami Khalifé momenteel furore maakt met zijn band Aufgang (twee jaar geleden op Pitch Festival). Hij combineert in zijn muziek Arabische muziek met moderne, westerse klassieke muziek, gecombineerd met messcherpe maatschappijkritische teksten.

CloudNights presents
Op Plein 5 en in Club Nine zet Transition in samenwerking met UJazz, de Utrechtse vereniging voor jazzmusici, de lijn voort van de wekelijkse CloudNights in TivoliVredenburg. Spannend jazzprogramma waar jong naast oud staat, modern en traditioneel elkaar kruisen en het gehele muzikale jazz-spectrum van bebop tot freejazz aan bod komt. Eerder waren TEMKO en Eric Revis Trio feat. Kris Davis al bevestigd voor de Club, maar hier zijn de volgende artiesten aan toegevoegd: het nieuwe project Jazz | Not Jazz van Teus Nobel, het project Lighthouse van pianist/componist Gideon van Gelder en een duo optreden van Jesse van Ruller & Reinier Baas.

Met Reinier Baas en Jesse van Ruller op één podium haalt Transition twee absolute gitaarmeesters in huis. Sinds 2010 is Baas bandleider van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, door de Volkskrant benoemd als “De hipste en meest opwindende jazzband van Nederland”. Jesse van Ruller won in 1995 als eerste Europeaan de Thelonious Monk Award en speelde samen met grote namen uit de jazz als Pat Metheny en George Duke.

Op Plein 5 zijn toegevoegd aan het programma: het Utrechtse experimentele jazztrio Dimami, Boy Akih rondom Monica Akihary en Niels Brouwer en Tom Beek opent met zijn nieuwe kwintet Zhivago (met drummer Mark Schilders, bassist Stefan Lievestro, gitarist Martijn van Iterson en supertalent Timothy Banchet op piano).

Met de toevoeging van deze artiesten aan het programma is het programma van Transition 2016 compleet.

Volledige line-up:
Ibrahim Maalouf Red & Black Light
Avishai Cohen Trio
Robert Glasper Experiment
Roy Hargrove Quintet

Peter Brötzmann, Eric Revis & Nasheet Waits
Tord Gustavsen feat. Simin Tander
Mark Guiliana Jazz Quartet
GoGo Penguin
Yuri Honing Acoustic Quartet
Nik Bärtsch’s Mobile
KING
Logan Richardson

Bachar Mar-Khalifé
Makaya McCraven
Sons of Kemet
De Beren Gieren
Eric Revis Trio feat. Kris Davis
TEMKO
Reinier Baas & Jesse van Ruller
Tom Beek Kwintet
Dimami
Teus Nobel Kwintet
Gideon van Gelder Lighthouse
Boi Akih
Broken Brass Ensemble

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *