Superjazz van BRUUT! in de Observant

BRUUT (fotograaf Max Baggerman)

BRUUT
Foto: Max Baggerman

Zondag 7 februari presenteert Jazzpodium Amersfoort in de Observant een van de leukste jazzbands van dit moment, BRUUT! De muziek die BRUUT! speelt omschrijven ze zelf als superjazz, enerzijds tussen jazz en rock, anderzijds geïnspireerd door de boogaloo. BRUUT! bestaat uit saxofonist Maarten Hogenhuis, Hammond organist Folkert Oosterbeek, contrabassist Thomas Rolff en drummer Felix Schlarmann.

Met hun derde album, Madpack, bewijst deze band opnieuw één van de meest creatieve en vernieuwende jazzbands van dit moment te zijn. De plaat omvat geheel nieuwe, prettig gestoorde hersenspinsels van de vier heren. De composities vormen de ‘cast’ van het album, elf uitgesproken karakters die zo uit een film zouden kunnen zijn gelopen. Een cowboy met een verleden, een rokende hond, je lievelingsoma, een gladjanus en schone dame. Mad Pack valt, net als de vorige albums van de groep, onder de noemer superjazz. Het sluit daarmee aan waar de band ooit is begonnen: spelen voor een zwetende en dansende menigte, met een zeer hechte sound vol uiteenlopende invloeden, uitgevoerd op een zeer hoog muzikaal niveau.

Met drie albums en optredens wereldwijd is het duidelijk: BRUUT! is hier om te blijven.