Artvark en Ntjam Rosie, een geslaagde combinatie

Ntjam Rosie & AardvarkAl tijdens het eerste liedje van de theatershow Homelands van saxofoonkwartet Artvark en singer-songwriter Ntjam Rosie is het duidelijk: dit wordt een magisch optreden. Zittend op een bank in de hoek van het podium van LantarenVenster strengelt Rosie zich met haar karakteristieke stemgeluid vol warmte en bevlogenheid tussen de zwellende tenor-, bariton- en altsaxofoons van haar collega’s. Wat volgt is een sensationele performance waarin jazz en Afrika elkaar ontmoeten en versterken.

Artvark - Ntjam Rosie 1

Weliswaar opereren Ntjam Rosie en Artvark vanuit de jazz als basis, ze kleuren maar al te graag buiten de lijntjes. Artvark zoekt telkens naar nieuwe wegen om de saxofoon anders te laten klinken en schroomt niet om tegen klassiek en blues aan te schurken. Rosie staat erom bekend te flirten met pop, soul en world. In Homelands laat de zangeres zich inspireren door haar geboorteland Kameroen en andere Afrikaanse oorden. Ze zingt moeiteloos in het Engels, Frans en Bulu. Vooral in die laatste taal klinkt ze melancholisch, zonder dat het zwaar wordt. Sterker nog, Rosie’s weemoed heeft een optimistische toon. Dat komt door haar veelzijdige zangtalent dat soms beheerst en ingetogen klinkt en het volgende moment dartelend en spartelend, vrij als een vogel. Maar welke kant ze ook etaleert, ze doet het met evenveel zeggingskracht en vormt op die manier de ideale sparringpartner voor haar strak in het pak gehesen blazerspeloton.

 

Artvark dwingt respect af met een krankzinnige perfectie en stuwkracht. Het viertal bedient Rosie met daverende melodieën en grooves die rijkelijk in elkaar overvloeien met op gepaste momenten creatief gebruik van elektronische effecten en spetterende solo’s. Bijzonder is hoe het kwartet het Afrikaanse gevoel voor ritme en melodie zo fantastisch weet te interpreteren met blaasinstrumenten. Rosie is zichtbaar in haar nopjes en de chemie met Artvark is voelbaar. Het plezier spat er van af. Om de muziek te verreiken met beeld, tekent kunstenaar Sven Meijers tijdens het concert kleurrijke illustraties die op het projectiescherm verschijnen. Homelands van Artvark en Ntjam Rosie is een schitterende en intrigerende theatervoorstelling vol bezieling.

Artvark - Ntjam Rosie 3

Ntjam Rosie 2