Various Artists – Detroit Jazz City

unnamed (1)Blue Note Records heeft begin december met ‘Detroit Jazz City‘ een pracht van een jazzcompilatie uitgebracht, een compilatie album dat gelijktijdig het verleden en heden van een van Amerika’s grote jazz steden belicht. Alle opbrengsten van het album zullen worden gedoneerd aan Focus: HOPE, een stichting die probeert te helpen in hun voortdurende streven naar slimme en praktische oplossingen voor de problemen van de honger, economische ongelijkheid, onvoldoende onderwijs en raciale verdeeldheid in Zuidoost-Michigan.

‘Detroit Jazz City’ werd geproduceerd door één van de bekendste zonen van Detroit, Blue Note Records directeur Don Was, die catalogus tracks van in Detroit geboren jazz legendes als Joe Henderson, Donald Byrd, Elvin Jones en Kenny Cox uit de Blue Note archieven selecteerde, en produceerde ook nieuwe opnames van onder anderen zangeres Sheila Jordan, bassist Marion Hayden, saxofonist James Carter, gitarist Spencer Barefield, en de onlangs overleden trompettist Marcus Belgrave.

“Iedereen bij Blue Note Records is enthousiast over deze kans, om de rijke muzikale erfenis van Detroit te belichten,” zegt Don Was, die we nog kennen van zijn groep Was Not Was). En dat moeten we met ze eens zijn. ‘Detroit Jazz City’ is een goed samenspel van de beste namen die Detroit ooit heeft voortgebracht in de jazz. En dat zijn er nogal wat! Het album is daarmee niet alleen een belangrijk stuk historie, maar tegens een enorm fijne jazz-compilatie, nog net op tijd voor de kerstdagen. (8/10) (Blue Note)

Track listing ‘Detroit Jazz City’:

1 Marion Hayden – The Uncrowned King
2 Kenny Cox – You
3 James Carter – Many Blessings
4 Joe Henderson – Mode for Joe
5 Marcus Belgrave – Lottie The Body’s Mood
6 Elvin Jones – Reza
7 Spencer Barefield – Ghost Dancers
8 Donald Byrd – French Spice
9 Sheila Jordan – Sheila’s Blues