Bill Frisell komt in februari met nieuw album

Bill FrisellDe Amerikaanse gitarist, componist en arrangeur Bill Frisell brengt op 5 februari zijn nieuwe album ‘When You Wish upon a Star’ uit. Er is een niet te ontkennen sterke en mysterieuze connectie tussen muziek en beeld. En dat is een connectie waar Bill Frisell zich erg verbonden mee voelt. In zijn composities, arrangementen en gitaarspeltechnieken is hij altijd erg ontvankelijk geweest voor dergelijke stimuli; de abstracte schilderijen van Gerhard Richter, de foto’s van Disfarmer of de striptekeningen van Jim Woodring zijn goede voorbeelden hiervan.

De kracht van deze symbiotische band is een voor de hand liggende, zeker als het gaat over bewegend beeld (in de beste films is het zelfs bijna alchemie), maar het achterliggende mysterie is een meer complex en lonend aspect dat Frisell fascineert. En eindelijk heeft deze fascinatie zijn expressie gevonden in deze reeks van muziek van film en TV. De verzameling is echter meer dan een eerbetoon aan een aantal iconische filmscores, hoewel de selectie van de stukken zowel geïnspireerd, als goed gebalanceerd is. Het is vooral ook een viering van het maken van muziek zelf en een diepgevoelde toewijding aan de kunst van het interpreteren, samen met oude vertrouwde collega’s (of “vrienden” zoals Frisell zelf zegt).

Het doel is om deze composities op te frissen, ze nieuw leven in te blazen met een benadering die hun doeltreffendheid onderstreept en de luisteraar naar de kern van hun mysterie brengt. Voor Frisell sluit deze benadering perfect aan bij zijn gebruikelijke werkwijze… Hij begint met luisteren naar zoveel mogelijk versies en interpretaties en leer de teksten uit het hoofd. Daarna dompelt hij zichzelf volledige onder in de oorspronkelijke compositie (de harmonieën, frasering en arrangementen), waarna hij zich de stukken eigen maakt door ze eindeloos te oefenen., wanneer de muziek echt door zijn aderen stroomt, zoals Frisell het zegt, dan… loslaten en compleet vergeten. Nu worden ondoorgrondelijke, mysterieuze processen in gang gezet, in voorbereiding op het daadwerkelijke creëren en scheppen van nieuwe kunst. Een makkelijk te beschrijven proces, dat echter alleen in het volledig consumeren van het kunstenaarschap kan worden voltooid.

De voornaamste hoekstenen van dit album zijn de vier ‘suites’ die diep in het collectieve geheugen van de band zit; ‘To Kill A Mockingbird’, ‘Psycho’, ‘Once Upon A Time In The West’ en ‘The Godfather’. Deze stukken vormen een landschap waarbinnen vier iconische songs uit de “dromenfabriek” worden opgevoerd; ‘You Only Live Twice’, ‘The Shadow Of Your Smile’, ‘Moon River’ en ‘When You Wish Upon A Star’. Of het nu bewuste of onbewuste keuzes waren, de teksten van deze liederen beschrijven allen de mysterieuze kracht van dromen en hun transformerende vermogen. Een ander mysterieus element is toegevoegd in de vorm van muziek van de populaire TV series ‘Bonanza’ en ‘Happy Trails’, de film noir klassieker ‘The Bad and The Beautiful’ en Frisell’s eigen bijdrage aan het oevre, het onheilspellende ‘Tales From The Far Side’. De muzikale keuzes ontlokken een brede set aan culturele normen en waarden van het midden van de vorige eeuw en inzichten die grote gebeurtenissen ons brachten. Frisell’s herinneringen aan ‘To Kill A Mockingbird’ zijn intrinsiek verbonden aan die aan de Burgerrechten Beweging (Civil Rights movement) bijvoorbeeld.

Het resulteert in een zeer beeldend muzikaal landschap met een compleet scala aan emoties. Hoop, maar ook spijt. Vreugde maar ook pijn. Verlies maar ook groei. Met Frisell’s ‘dream team’ trio, de “Beautiful Dreamers”, dat naast hemzelf bestaat uit Eyvind Kang op viola en drummer Rudy Royston hiervoor vroeg en uitbreidde met bassist Thomas Morgan en vocalist Petra Haden. Samen benaderen zij de muziek met een open hart en hoofd en inspireren zij elkaar tot adembenemende hoogte. Voortdurend strevend naar muzikale integriteit, leidt Frisell hen naar waarheid en eenvoud, die inherent zijn aan de composities. Met de hernieuwde creatie van deze eenvoud, bevestigt hij opnieuw hun mysterie.

Bill Frisell – When You Wish Upon a Star:

1. To Kill a Mockingbird Pt. 1
2. To Kill a Mockingbird Pt. 2
3. You Only Live Twice
4. Psycho Pt. 1
5. Psycho Pt. 2
6. The Shadow of Your Smile
7. Bonanza
8. Once Upon a Time in the West (Theme)
9. As a Judgement
10. Farewell to Cheyenne
11. When You Wish Upon a Star
12. Tales from the Far Side
13. Moon River
14. The Godfather
15. The Bad and the Beautiful

16. Happy Trails