Paard van Troje verovert Paradox

State-X New Forms is een jaarlijks muziekfestival dat in december gehouden wordt in en rondom het Paard van Troje in Den Haag. De organisatie is een samenwerking tussen het Haags Pop Centrum en het Paard van Troje. In Paradox staan gedurende het festival een aantal hoogtepunten uit hun programmering.

MarkGuiliana2Het festival State-X New Forms richt zich vooral op avant-garde muziek, noise rock, indierock, IDM en aanverwante alternatieve muziekgenres. Op donderdag 10 december komt als eerste het Zwitserse “minimal” trio Plaistow. Deze akoestische jazztrio vult in Rusland en India grote zalen met hun muziek waarin invloeden van de composities van Steve Reich en Philip Glass als van de elektronische muziek van Squarepusher tot en met dub te horen zijn. In recensies worden ze vaak als post-jazz omschreven. Hun akoestische sound verkent verschillende extremen: stilte, repetitieve en meditatieve passages, soundscapes tot noise, rock en jazz. Bezetting: Johann Bourquenez piano, Vincent Ruiz contrabas, Cyril Bondi drums.

De festivalvibes worden op vrijdag 11 december voortgezet met de überhippe nieuwe band Mark Guiliana Beat Music. Hij stond in oktober al in een uitverkocht Paradox met zijn Mark Guiliana Jazz Quartet. Na jarenlang getoerd en gespeeld te hebben met grote jazznamen als Avishai Cohen, Meshell Ndegeocello, Gretchen Parlato, Matisyahu, Lionel Loueke, Now vs. Now en Dhafer Youssef en Brad Mehldau vond drummer, componist en producer, Mark Guiliana, het tijd voor een eigentijds eigen project: Beat Music. Met de band Beat Music maakte Guiliana vorig jaar het gelijknamige album ‘Beat Music’: hierop is Guiliana’s voorliefde voor professionele spielerei goed te horen. Hij is een van die weinige drummers die de grens tussen akoestisch en elektronisch moeiteloos weet te vervagen en zijn jams nemen je mee langs alles van jazz, soul, rock en hiphop. Via bubbly baslijnen, chille grooves en aliengeluiden naar drum ‘n’ bass en andere elektronica. Guiliana is momenteel DE drummer van deze generatie! Verwacht alles van jazz, rock en soul tot vocal samples, spacy sounds en energieke elektronica. Bezetting: Mark Guiliana drums, Chris Morrissey bas, Jason Lindner keyboards, Steve Wall electronics

State-X New Forms vindt plaats op donderdag 10 en vrijdag 11 december in Paradox