Beestachtig lekkere Leela James in BIRD

leela james bird foto eric v nieuwland220533In een mum van tijd vlogen de tickets voor de concerten van Leela James in BIRD en de North Sea Jazz Club over de virtuele toonbank. En dat is niet verwonderlijk, de Amerikaanse soulzangeres heeft hier een grote fanschare. Eerder stond ze op de grote podia van het North Sea Jazz Festival, de Heineken Music Hall en Paradiso. Dat ze ook op een kleine bühne prima uit de verf komt, blijkt wel uit een dampende set vol woeste soul en funk in het Rotterdamse BIRD.

leela james bird foto eric v nieuwland220255

Hoewel een kort optreden van ongeveer 75 minuten, stelt James niet teleur. Vanaf de eerste minuut zet de zangeres met haar zeskoppige band de vaart erin. Als een roofdier op zoek naar voedsel vindt ze een gretig publiek in het intieme en tot de nok toe gevulde BIRD dat direct ten prooi valt aan de grommende zanguithalen van de charismatische James.

leela james bird foto eric v nieuwland220603

Soulklassiekers

Opvallend zijn de vele fragmentarische covers van soulklassiekers naast eigen songs van haar vier releases. Een enkele keer neemt James gas terug te zoals in het prachtige Fall For You van haar gelijknamige laatste album. Maar die momenten zijn zeldzaam. James’ show kookt de pan uit en fans zijn welkom om op het podium mee te dansen.

leela james bird foto eric v nieuwland220611

Intrigerend

Negen jaar na haar gloedvolle debuut A Change Is Gonna Come bewijst Leela James nog steeds een begenadigd performer van soul in de traditie van illustere helden als Etta James, Tina Turner, Bobby Womack en James Brown: rauw, puur en opzwepend. Een intrigerende souldame met een hoog interactieniveau in een daverende stage performance. Beestachtig lekker!

Foto: Eric van Nieuwland