Gare Du Nord in sneltreinvaart naar internationaal succes

Foto (c) René Obdeijn
Foto (c) René Obdeijn

Gare du Nord is een gevestigde naam in soul-, lounge- en jazzminnend Nederland. De ’30 City Live Tour’ brengt de band door heel Nederland waarbij de trein op donderdagavond stil viel in Zwolle. Het oeuvre van Gare du Nord is zeer divers waarbij je soms een Caro Emerald gelijkenis aantreft. Niets van dit alles tijdens deze concert tour. De tour staat geheel in het teken van de net uitgekomen plaat ‘Stronger’. De setlist bestaat namelijk voor de helft uit nummers van deze laatste plaat en dat is best veel. Het zorgt wel voor een zeer coherente show qua sound en feel.

Dorona Alberti en Aron Raams excelleren

Dorona Alberti is de blikvanger van Gare du Nord en kwam in stijl met rode jurk en rode hoge pumps tijdens het tweede nummer ‘I Want Love’ op. Op sublieme wijze vertolkte ze ‘Avalanche Of Dreams’, ‘Marvin & Miles en ‘Call It Quites’. Bij dit laatste nummer was er voor het eerst spontaan applaus voor gitarist Aron Raams die met zijn ingetogen gitaarspel fraaie noten op het publiek los liet.

Hoe goed de band instrumentaal is, blijkt nadat Dorona voor drie nummers naar de coulissen verdween. Een prachtige bassolo in het mooie, nieuwe lang uitgesponnen, nummer ‘A different Grain Of Sand’ deed de heupen in de zaal heen en weer gaan. De band (nu zonder Ferdi Lance) liet duidelijk blijken een nieuwe weg te zijn ingeslagen met de plaat ‘Stronger’. De goed op elkaar ingespeelde band klonk als de moderne versie van de Funk Brothers. Frank Montis nam de vocalen dan even over en liet fraai keyboard werk horen in ‘Live My Life’ en ‘Speak Your Mind’.

Bij het begin van ‘Gimme That Sexy Thing’ kwam Dorona, nu in een stijlvolle zwarte jurk, weer het podium op. Ze gaf de band een klassieke en stijlvolle uitstraling die goed paste bij de muziek. De muziek was top maar de interactie met het publiek viel wat tegen. Het is dan ook niet vreemd dat de tour in 2016 wordt vervolgd met een theatertour. Aan het eind van de toch wel korte set kwam ‘Beautiful Day’ voorbij, die zelfs in de Top2000 staat.

Gare Du Nord heeft internationaal succes binnen handbereik

 

Gare du Nord sloot in stijl, en met souplesse, af met ‘We Stil Grow’. Dit nummer, dat ook op de laatste plaat staat, was het hoogtepunt van de avond. De groep liet zich wat losser horen en waarbij met name Dorona’s zangkwaliteiten pas volledig tot hun recht kwamen. Het nummer in een andere versie stond ook al op hun ‘Greatest Hits’ album uit 2013 (met zang Erik Truffaz), maar deze nieuwe versie gezongen door Dorona, is hun klassieker in spe. De band doet het goed met verkopen van platen (platina en goud zijn geen uitzondering), maar een echte grote hit hebben ze nog niet gehad. Met het nieuwe album, en zeker met ‘We Still Grow’, ligt het grote internationale succes binnen handbereik.

Foto’s: Rene Obdeijn