Jazzlegende Cees Schrama bij de Observant

Alexander Beets, saxofonist en festivaldirecteur van Rabobank Amersfoort Jazz, nodigt maandelijks bevriende jazzartiesten uit om met hem op te treden bij Stadspodium De Observant. Op woensdag 2 december komt de levende jazzlegende Cees Schrama naar Amersfoort. Deze veelzijdige man is vooral bekend als de presentator van het roemruchte programma Tros Sesjun, maar daarnaast ook een begenadigd pianist. Zij worden begeleid door Lodewijk Bouwens (vibrafoon), Marius Beets (contrabas) en Gijs Dijkhuizen op drums.

Cees Schrama leidde als muzikant in de jaren 60 tot en met de jaren 90 Casey and the Pressure Group en speelt hij mee op platen van onder meer The Shoes, Polle Eduard en Bonnie St.Claire. Eind jaren zestig drukte hij met zijn experimentele muziekstijl een grote stempel op het geluid van de Golden Earring. Ook werkte hij mee aan de single Venus, waarmee Shocking Blue wereldwijd een hit scoort.

Schrama’s grootste passie is echter jazz. Hij presenteerde dertig jaar het jazzprogramma Sesjun voor de TROS waar hij bekende jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland ontving. Daarnaast is hij al ruim 30 jaar betrokken bij het North Sea Jazz festival, waar hij ook presentator was.

Alexander Beets begon zijn muzikale carrière in Groenlo, waar hij van zijn moeder muzieklessen kreeg op de piano en later ook op de klarinet. Toe hij later overstapte naar de tenorsaxofoon bleek al snel dat piano niet zijn voorkeur had. Hoewel hij besloot Beleids- en Organisatiewetenschappen te studeren en niet naar het conservatorium te gaan heeft hij zich ontwikkeld tot een veelgevraagd succesvol saxofonist. Hij speelt in diverse formaties en heeft cd’s opgenomen met andere saxofonisten zoals Hans Dulfer, Houston Person en Ronnie Cuber.