Combinatie van jazz en klassiek bij JazzPodium Amersfoort

The Ghost the King and I (Large)De Observant is vanaf dit seizoen de vaste stek van het JazzPodium Amersfoort. Nog steeds is er live jazz te horen op de gebruikelijke woensdagavonden bij dit stadspodium, maar dit seizoen brengt daarnaast ook maandelijks een bijzonder concert op zondagmiddag. Deze concerten vinden plaats in de Schutterzaal. De nieuwe serie wordt op zondag 1 november afgetrapt door The Ghost, the King and I met het Metropole StringQuartet. De aanvang is 16.00 uur.

In de zomer van 2013 benaderde ‘The Ghost’ (Frans van Geest), ‘The King’ (Vincent Koning) & ‘I’ (oprichter Rob van Bavel) het Metropole Orkest met een idee. Originele jazz gebaseerd op klassieke composities, gespeeld door het trio (piano, contrabas, gitaar) aangevuld met de strijkers van het Metropole Orkest. De keuze voor Metropole Orkest Strings lag voor de hand. De musici zijn veelal klassiek geschoold, maar bezitten de speciale timing die nodig is jazz te spelen.

Dit leverde een album met negen composities door Rob van Bavel op. Dit wordt op deze zondagmiddag live, in kleine bezetting uitgevoerd in samenwerking met het ‘Metropole StringQuartet’ wat onder leiding van Arlia de Ruiter staat. Klassieke melodieën afgewisseld met virtuoze jazzsolo’s, groovy ritmes en avontuurlijke overgangen van ballad naar uptempo.