Fourplay al 25 jaar een klasse apart

Fourplay timmert al 25 jaar aan de weg en niet geheel zonder succes. De band is zeer productief met dertien albums op hun naam, genoeg materiaal voor een avondvullend programma dus. De band, Nathan East (o.a. Fourplay, Phil Collins, Toto), Bob James (o.a. David Sandborn, Earl Klugh) en Harvey Mason (o.a. George Benson, Bjork, Beyonce) is eigenlijk al jaren ongewijzigd. Chuck Loeb speelt momenteel gitaar in de band en neemt daarmee het stokje over van Lee Ritenour en Larry Carlton.

Fourplay-3
Fourplay speelt over het algemeen zeer makkelijk in het gehoor liggende “smoothjazz” en mag dan ook rekenen op vele fans in Nederland. Een uitverkochte Boerderij was daar ook het bewijs van. De groep viert haar zilveren jubileum en inmiddels zijn er drie generaties fans die het de moeite waard vinden om “hun” band live te zien. Er is genoeg materiaal voorhanden om uit te putten en daar maakte de heren dankbaar gebruik van. In twee sets volgden de nummer elkaar in een redelijk rap tempo op. Er waren nummer van het nieuwe album die toepasselijk ‘Silver’ is genoemd, want elk nummer heeft iets met zilver in de titel.
Maar er was ook veel ruimte voor oude nummers, nummers waar de fans uitbundig op reageerden. Al 25 jaar een band vormen is redelijk uniek te noemen, voor jazz wellicht niet, maar in de pop- en rockscene zeker niet. Echter verwordt iets wat je 25 jaar doet, niet tot een routine ?

Alle respect voor de heren, vooral als je bedenkt dat Bob James al 75 jaar is. Maar je kunt je afvragen of zo’n zwaar tourprogramma niet te veel is. Er waren namelijk een aantal momenten tijdens het concert die de indruk wekte dat het niet helemaal vlekkeloos ging. Kleinigheidjes…. maar toch. Al met al was het een sterke setlijst en een heerlijk concert dat er voor zorgde dat het een leuke avond werd. Het geluid was goed, zowel in volume als klank, en de belichting was meer dan uitstekend te noemen.
Het is een zwaar programma wat de heren draaien, bijna iedere dag een ander land in Europa, met Oost-Europa voor de komende dagen op de planning. Toch bewees Fourplay vrijdag in de Boerderij, dat ze nog steeds van absolute wereldklasse zijn.

 

Foto’s: Bart Teunis – Jazzzine