Noorse diepgang met Eivind Aarset in Paradox

Ook dit seizoen is er weer een serie concerten in Paradox onder de noemer ECM Artists in Concert. Bevestigd zijn ook ECM artiesten als de Griekse vocaliste Savina Yannatou & Primavera en Salonico, is er de première op ECM van Simin Tander met de Noorse pianist Tord Gustvsen en drummer Jarle Verspestad en komt het Marcin Wasilewski Quartet voor de eerste keer naar Paradox. Ze beginnen de serie echter met de Noorse gitarist Eivind Aarset.
eivind_souk

Aarset is vooral bekend als de gitarist van trompettist Nils Petter Molvær (NO) maar maakte daarnaast ook diverse platen met zijn eigen Eivind Aarset Sonic Codex Quartet. Op zijn vorige album “Dream Logic” (ECM) liet Aarset zich inspireren door de beelden van cineast David Lynch (bekend van TV hitserie Twin Peaks) en door diens “droom-logica”, waarbij dagdromen worden gebruikt als artistiek werktuig. Ook op zijn huidige album “IE” (Jazzland), met zijn Sonic Codex Orchestra, is de muziek wederom sferisch, zeer dynamisch en met veel diepgang.

Aarset’s Sonic Codex Orchestra heeft niet voor niets het woord “Orchestra” in de bandnaam… Ondanks dat de band maar uit vier leden bestaat, weet Aarset met zijn band een rijk geluid te creëeren. Zo speelt bassist Audun Erlien ook op keyboard en zorgen beide drummers bijvoorbeeld ook voor geluidseffecten op glockenspiel en zelfs voor een volledige kopersectie, met behulp van samples van de geniale Jan Bang. Eivind Aarset’s eigen gitaarspel is het blijft weliswaar het belangrijkste, maar overheerst nooit de muziek als geheel.

Ondanks het sferische karakter, is ritme buitengewoon belangrijk in Aarset’s muziek. Dat blijkt ook wel uit de samenstelling van zijn kwartet, waarin maar liefst 2 slagwerkers spelen! En éven belangrijk als de musici op het podium is de toevoeging van een eigen geluidsman. Zoals bij vele Noorse acts, is de rol van een eigen techneut cruciaal en wordt hij gezien als een volwaardig bandlid.

Eivind Aarset’s Sonic Codex Orchestra speelt op vrijdag 23 oktober in Paradox.