Op reis met Snarky Puppy in Heerlen

Zaterdagavond stond Snarky Puppy geprogrammeerd in De Limburgzaal in Parkstad theater Heerlen. Het was voor de eerste keer dat dit rariteiten kabinet helemaal naar het Zuiden van Nederland kwam. Het was een goede opmaat voor het JazzOUT festival, dat ook in Parkstad plaatsvindt op 21 november a.s. Snarky Puppy heeft nog iets van een underground imago; alleen heeft het de afgelopen jaren een enorme positieve reputatie en dito schare fans opgebouwd. Dit door bijna constant op tournee te zijn en voornamelijk live albums uit te brengen. In die zin bestaat er rond Snarky Puppy eenzelfde cultus als rond het illustere trio Medeski, Martin & Wood. De Limburgzaal was dan ook goed gevuld met een combinatie van echte kenners, pure muziekliefhebbers, muzikanten en intellectuelen.
Snarky Puppy (3) copy

Bassist en bandleader Michael League is een visionaire en idealistische artiest. Hij heeft met succes een ‘business’ model neergezet waar mening onafhankelijk artiest van profiteert. Snarky Puppy is naast een erg origineel en innovatief collectief van gepassioneerde muzikanten ook een sessie ensemble. Daarnaast fungeert het merendeel van het collectief als productieteam voor aanstormend talent en gevestigde artiesten. Deze vaak avontuurlijke en grensverleggende opnames worden in de regel uitgebracht op het onafhankelijke Ropeadope label en sinds kort op het aan Ropeadope gekoppelde groundUP label. En, volgens League het belangrijkste, het collectief zet zich wereldwijd in om muziek op een positieve wijze onder de aandacht te brengen van de huidige generatie jongeren. Daartoe worden overal waar het collectief komt clinics gegeven om de jeugd te inspireren met muziek. Een prachtig voorbeeld hiervan is de clinic die in Paradox Tilburg werd verzorgd voor de in Tilburg gevestigde Rock Academie in 2014. Wat dat betreft hulde voor deze bevlogen artiesten.

Snarky Puppy (11) copy

Met dit trio concerten, n in Utrecht en morgen nog in Groningen doet de band met groot plezier Nederland weer aan. Snarky Puppy heeeft een goede band met o.a. het Metropole-orkest met wie ze in april 2014 een live cd/dvd opnam.

Het optreden was verdeeld over twee sets. En de eerlijk gebied te zeggen: zelden zo veel muzikale kwaliteit bij elkaar, als zaterdagavond tijdens het optreden van Snarky Puppy. Het podium gaf een imposante indruk: een enorme percussie set, uitgebreid drumstel, verschillende keyboard arsenalen incl. 2 moogs en een keur aan blaasinstrumenten. Naast het erg hoge niveau van musiceren viel het optreden op door een loepzuiver en transparant geluid. En dat is geen sinecure wetende dat in de meeste stukken drie en soms vier keyboard lagen gespeeld werden in samenspel met complexe percussie, drums en blazers arrangementen.

Snarky Puppy (1) copy

 

Traditiegetrouw zette Snarky Puppy in de eerste set een aan het collectief verbonden artiest in het zonnetje. De eer van zaterdagavond was gegund aan zangeres Lucy Woodward. De in Londen geboren en in Nederland opgevoede Woodward brengt binnenkort op groundUP haar CD ‘Til They Bang on the Door’ uit. Reden voor Michael League haar mee te vragen op tournee. De charismatische Lucy Woodward, begeleid door een deel van Snarky Puppy als backing band, liet horen over een geweldige stem te beschikken en haar liedjes met veel inlevingsvermogen te zingen. De vijf nummers, waaronder het ‘Too Hot To Last’ van grammy album ‘Family Dinner’, lieten een gevarieerd muzikaal palet zien. Een cocktail van fifties swing, Mississippi blues en mardi grass komt voorbij.

Snarky Puppy (2) copy

 

Het hoofdoptreden begon met ‘Intelligent Design’, een mistig repetitief elektrisch piano motiefje waarna de percussie snel inviel. Het nummer transformeerde snel in een hiphop gedreven nummer met Miles Davis / Eric Truffaz achtig trompet werk van Maher. Tijdens 34 Klezma werden we meegenomen naar een circus of Joods doopfeest. Welke film maakt niet uit; alleen riep deze geraffineerde muziek stemmingen en beelden op.

Met de uitvoering van ‘Sleeper’, een nummer met een heerlijke groove werd muziek gemaakt die recht uit het hart van de muzikanten komt. In sommige passages deed het denken aan een sobere uitvoering van Miles Davis’s Agharta met een geweldige keyboard solo van Stanton.

Snarky Puppy (7) copy

Bij het ondergaan van ‘Bent Nails’ was de blazerssectie van een dermate niveau dat ‘Blood Sweat And Tears’ direct degradeerde naar de eerste divisie. Het nummer kent verwijzingen naar Stanton Moore’s band Galactica en brengt een bezoek aan New Orleans. En voor wat betreft de prachtige percussiepartijen werd verwezen naar de ‘Screaming Headless Torso’s’. In dit nummer steeg de band ver boven alles uit. ‘Grand Wazoo 2.0’ zou Frank Zappa gedacht hebben. Cory Henry, een zeer begenadigd Hammond speler, liet ook nog een door hogere sferen geïnspireerde keyboard solo horen.

Met het gas een tandje terug kwam de zaal in een melodisch landschap terecht, waar de blazerssectie kippenvel in het publiek teweeg bracht. Geweldig hoe lichtvoetig hier een emotioneel getint verhaal werd verteld met op de achtergrond gecompliceerde ritme wendingen. Het nummer bracht herinneringen terug aan Manu Katche’s debuut CD Neighbourhood.

Snarky Puppy (4) header

Er was ook tijd voor een sympathiek gebaar: op ‘Outlier’ mocht bevriend Metropole Orkestlid Leo Janssen uit Nuth (10 kilometer van Heerlen) meespelen. Leo strooide een lyrische tenor saxofoon solo uit over het publiek en liet zien dat je niet zo maar deel mag uitmaken van het volgens League meest groovende orkest ter wereld: Het Metropole Orkest.

‘Thing of Gold’, openingsnummer van de CD groundUP, nam ons mee in verschillende gemoedstoestanden en deed alle dagelijkse beslommering vergeten. Via een sterke uitvoering van de jazz rock klassieker ‘What About Me?’ met een kenmerkende gitaarsolo met hoog octaangehalte werd de muzikale filmavond afgesloten met een gedreven uitvoering van ‘Shofukan’.

Snarky Puppy (10) copy

Het was een fenomenaal optreden van een gepassioneerd muzikantencollectief die alle stijlen uit jazz, funk, R&B, soul, latin en gospel weet om te smelten tot een eigen geluid. Mocht Miles Davis nog geleefd hebben dan zou dit de band kunnen zijn die Miles Davis naar de volgende muzikale fase zou hebben kunnen leiden. Echter, deze band heeft genoeg eigen kwaliteiten om het eigen muzikale idioom nog verder uit te breiden.

Snarky Puppy (9) copySnarky Puppy delegatie:
– Michael League: bass, keyboard, director
– Bill Laurance: keyboards
– Justin Stanton: trompet en keyboards
– Cory Henry: keyboards
– Mark Lettieri: gitaar
– Mike ‘ Maz’ Maher: trompet
– Chris Bullock: tenor saxofoon, dwarsfluit en clarinet
– Nate Werth: percussie
– Robert ‘Sput’ Searight: drums

Speciale gasten:
– LucyWoodward: zang
– Leo Janssen: tenor-saxofoon

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *