JazzNL lanceert Jazzexpeditie naar Zuid-Afrika

Hugh Masekela at the Joy of Jazz Festival 2015In September 2016 gaan vijftien Nederlandse jazzmusici en professionals op muzikale handelsmissie naar Zuid-Afrika. Het Joy of Jazz Festival plaatst in dat kader een ‘Dutch’ stage op het festival. De inschrijving voor deelnemende musici is geopend op www.jazznl.com.

Een commissie met vertegenwoordigers van JazzNL, UNISA (ZA), Joy of Jazz Festival (ZA), Buma Cultuur en Sena maakt in januari een selectie uit de inschrijvingen. Deze selectie zal bestaan uit een groep van diverse muzikanten die internationale kansen en ervaring hebben en die samen een Nederlandse All-Star band kunnen vormen, maar ook in verschillende kleinere formaties kunnen optreden.

De jazzexpeditie omvat muzikale uitwisselingen en samenwerkingen in zowel Nederland als Zuid-Afrika. In mei 2016 ontvangt Amersfoort Jazz in dat kader een delegatie van vijftien Zuid-Afrikaanse musici en professionals tijdens haar festival.

Zuid Afrika is een land met een groot jazznetwerk van festivals, clubs, conservatoria en media en in het verleden gaven Nederlandse jazzmusici zoals Paul van Kemenade en Mike del Ferro er al succesvol concerten.

De jazzexpeditie is een initiatief van Stichting JazzNL met financiële ondersteuning van Sena Performers en Buma Cultuur. In het verleden vonden reeds succesvolle uitwisselingen plaats met India, Thailand en Spanje.

“De kracht van het model ligt in de wederkerigheid en het leggen van verbindingen op alle niveaus. Hierdoor is het voor buitenlandse partijen ook een geweldige kans om hun muziek en musici te presenteren op de Nederlandse markt.” aldus Cees Schrama, voorzitter van JazzNL.
In Zuid-Afrika wordt samengewerkt met UNISA (project partner), Unisa Music Foundation. SAMPRA, SAMRO, Joy of Jazz Festival (produced by T-musicman), Orbit Jazz Club Johannesburg , SAJE (jazz educators) en de Nederlandse ambassade.

Stichting JazzNL zet zich in voor de instandhouding en verdere ontwikkeling van de Nederlandse jazz in al haar facetten. De succesvolle theaterproductie New York Round Midnight die aankomend seizoen als reprise in meer dan 40 Nederlandse theaters speelt is ook een initiatief van Stichting JazzNL en heeft tot doel jazz een blijvende plek in het Nederlandse theateraanbod te laten behouden.