Rookworstmuziek van Hermine Deurloo in Paradox

unnamed (1)Iedereen kent haar geluid… want járenlang was haar spel te horen op de buis, in de reclamespot van een bekend merk rookworst. En tegenwoordig ook in een reclame voor tomatensoep!

De mondharmonica hoor je niet zo vaak, ook niet in de jazzwereld. En de combinatie met strijkkwartet is al helemaal uniek te noemen. Geïnspireerd door Toots Thielemans is Hermine Deurloo autodidact op de chromatische mondharmonica. Ze speelde met vele bekende musici zoals Treintje Oosterhuis, Jesse van Ruller, Tony Overwater, Han Bennink, Lilian Vieira, het Metropole Orkest, Al Jarreau en het Willem Breuker Kollektief. En sinds kort is Hermine Deurloo de allereerste conservatoriumdocent mondharmonica in Nederland.

Hermine nodigde voor haar nieuwe project het strijkkwartet Zapp4 uit, “Het hardstgroovende strijkkwartet van Nederland. Ze gaan onbekommerd met alle genres aan de haal.” (NRC). De leden van Zapp4 componeren alle vier en zorgen ervoor dat het repertoire op een breed publiek van alle mogelijke soorten muziekliefhebbers is afgestemd. Zapp4 won o.a. de Sena Toonzetters Award.

De combinatie levert een intrigerende reis op langs uiteenlopende stijlen. De muziek wisselt tussen melancholie en verrassing, tussen Jaco Pastorius, Jobim, Carla Bley, Ali Farka Toure en eigen composities. Het repertoire is speciaal gearrangeerd voor deze bijzondere bezetting en zit boordevol grooves, improvisatie en scherpe interactie. Wie na het einde van een concert van Zapp de zaal verlaat,doet dat met een ‘big smile’en versgewassen oren. Dat zal zeker het geval zijn met Hermine Deurloo samen op één podium. Hermine Deurloo en Zapp4 spelen op vrijdag 16 oktober in Paradox.