Sublieme Sabrina Starke in North Sea Jazz Club

Sabrina Starke nsjc Eric van Nieuwland-19In een uitverkochte North Sea Jazz Club liet zangeres Sabrina Starke er afgelopen weekend geen twijfel over bestaan: met de presentatie van haar nieuwe album, dat simpelweg haar eigen naam draagt, steeg de singer-songwriter boven zichzelf uit. Vormen haar vorige cd’s een fraaie mix van soul met popinvloeden, haar nieuwe langspeler gaat terug naar de basis waarop Starke het puur en ingetogen houdt.

De Rotterdamse ster gunt de luisteraar een intiem kijkje in haar gevoelsleven. Een zelfbewuste vrouw die de wereld observeert waarin ze onrust waarneemt, droomt, hoopt, vragen stelt en concludeert dat liefde het antwoord is. De overwegend zelf geschreven teksten worden ondersteund door muziek die nog het meest doet denken aan soul uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten: broeierig en rauw met funk, blues en gospel invloeden. In de liedjes spoken de geesten van Nina Simone en Billie Holiday rond, maar kijkt ook levende legende Bill Withers over haar schouder mee.

Sabrina Starke nsjc Eric van Nieuwland-24

In de North Sea Jazz Club omringde Starke zich met een puike band. Niels Broos bedwelmde met smaakvolle orgelpartijen; Nick Croes schuurde met subtiele maar doeltreffende gitaarinvullingen; Lola Green en Kimberly Janice ondersteunden Starke met hete koortjes, en bassist Hugo den Oudsten en drummer Salle de Jonge hielden het ritme levend met lome grooves. De Jonge werkte met Starke nauw samen aan de mooie albumproductie en voortreffelijke composities, en vormde op die manier de perfecte partner in het vertalen van Starke’s visie.

Van de lichting soulzangeressen van de afgelopen 10 jaar in eigen land heeft Sabrina Starke ongetwijfeld een van de opvallendste en sterkste stemmen. Een expressief instrument met een uitzonderlijke warmte, kracht en breekbaarheid. Het is niet onterecht dat ze vaker vergeleken wordt met riante namen als Billie Holiday en Nina Simone. De laatste vormt Starke’s grote voorbeeld. Een jazzicoon en activiste die haar maatschappelijke mening ventileerde in sterke poëtische teksten. In de North Sea Jazz Club herinnerde Starke aan die kracht in bijvoorbeeld het verbluffende liedje Save Me dat emotioneel zo sterk was, dat het publiek zichtbaar en hoorbaar ontroerd raakte.

Sabrina Starke nsjc Eric van Nieuwland-22

Met haar nieuwe album toont Sabrina Starke zich sterker dan ooit. Ze is volledig zichzelf. Ontdaan van alle popfranjers, glorieert de stralende Rotterdamse artistiek tot een torenhoog niveau. Starke dwong al respect af, maar niet eerder drong ze zo diep de ziel van de luisteraar binnen. Het is een onvervalst genoegen om de zangeres haar hart te zien volgen en een nieuwe fase in te luiden. Starke zet met deze cd de kroon op haar huidige werk. Subliem!