Jill Scott – Golden Moments

Verzamelalbums veelal een goede manier om kennis te maken met een artiest; Snel een overview op zijn of haar werk. Snel even alle successen op een rijtje. Makkelijk, echter bij ‘Golden Moments’ van Jill Scott werd ik compleet op het verkeerde been gezet. Het album hoort zich aan als een normale release en pas na wat research kwam ik er achter dat het een verzamelaar was. Eerlijk het was ook mijn eerste kennismaking met Jill Scott.

Jill Scott - Golden Moments - ArtworkScott, wier carrière begon met het voordragen van haar eigen gedichten, werd in 1999 ontdekt door Ahmir Thompson (Drummer van de Roots, red.) en hij nodigde haar uit om eens kennis te maken met de band. Na samenwerkingen met o.a. Will Smith verbreedde Scott haar muzikale horizon door in Canada met de musical ‘Rent’ te gaan touren.  Stvee McKeever tekende haar op voor zijn Hidden Beach label, waarna in 2000 de release van haar eerste album volgde. De verzamelaar “Golden Moments” beslaat alle nummers uit haar Golden Beach periode.

Jill Scott staat bekend vooral om haar soulvolle, sensuele stemgeluid. En dat hoor je absoluut terug op deze verzamelaar. De nummers zijn met smaak gekozen, geremasterd en zeer mooi aan elkaar gemixed. Goed luisteren want het album neemt je mee en eindigt zonder dat je er erg in hebt. In een klein uurtje wordt de ene na de andere mooie warme song aan je gepresenteerd. Het album draagt de titel ‘Golden Moments’ en doet denken aan een mooie warme herfstdag waarin geur, kleur en warmte een hoofdrol spelen. Het type dag waarin we de laatste zonnenstralen van de nazomer pakken en nog even genieten van het warme weer.

Het album is absoluut een aanrader en zou bij een soul-liefhebber niet mogen ontbreken in zijn of haar collectie. Is het puur Jazz, Soul of R&B te noemen … nee het is een heel mooie mix tussen dat alles, voeg daar nog een paar tonen Afrika aan toe en je hebt ‘Golden Moments’ te pakken, een verzamelalbum dat absoluut zijn naam eer aan doet. (8/10) (V2 Records)