Loosdrecht Jazz Festival krijgt vaste voet!

Na het spectaculaire succes van een uitverkochte eerste editie van het Festival in 2014 heeft de organisatie van het Loosdrecht Jazz Festival het voor elkaar gekregen om ook in 2015 een programma neer te zetten wat voor heel veel enthousiaste bezoekers zorgde. Op de website was als eerste reactie op de tweede editie te lezen: “Dit Festival smaakt naar meer!” en dat kunnen we inderdaad geheel onderschrijven.

Het Loosdrecht Jazz Festival begon al vroeg in de middag met een gratis te bezoeken ‘opwarmertje’ voor het avondprogramma. Maar dat is een veel te bescheiden omschrijving voor wat hier geboden werd. Een van de beste dixielandorkesten die Nederland te bieden heeft de (Brand New) Diksea Six beet het spits af, gevolgd door een hele leuke kinderjazz act van Marleen Bijleveld. Daarna WhoShedo met Mylene Hanson zang, Tico Pierhagen keyboard, Wouter Poot, gitaar, Pieter Althuis, bas en Jonas Linneman, drums. Deze band roept de sfeer van een broeierige nachtclub uit de jaren dertig op lezen we in hun informatieflyer, maar als je om drie uur ’s middags op een bankje in het herfstzonnetje naar dit ensemble luistert, komt dat niet geheel uit de verf. Wat op dat tijdstip wel uit de verf kwam waren hun heerlijk swingende jazzclassics en het zeer vrolijke, toch best wel ondeugende eigen nummer G-string Swing.

all star Loosdrecht big band
Op het terrein waar het podium stond waren ook een aantal kraampjes waar je uitstekende hapjes en drankjes kon kopen. Een saté jazzmenu voor €5, lekkere prosecco, heerlijke Franse en Italiaanse kazen, verschillende goeie soorten koffie, gebak en meer, en dat maakt zo’n gratis middagprogramma toch wel heel erg leuk om bij te wonen. Een goede keus van de organisatie.

Alsof de eerdere bands nog niet genoeg waren volgde nog het Bartelsman trio dat zijn naam dankt aan leider en gitarist Julian Bartelsman met op hammond orgel Robin van Lieshout en op drums Don Rooks. Zij speelden lekkere vette grooves gebaseerd op de muziek van grootheden als bijvoorbeeld een Jack McDuff, George Benson, Jimmy Smith, Art Blakey en Wes Montgomery. Verder als super opzwepend sluitstuk de 8 koppige band Torello’s Jive Bugs! De beste jive, swing en rock & roll uit de jaren veertig en vijftig in de strakke pakken uit die tijd. Er waren ook zo’n zestal danskoppels die mooi aangekleed in retro outfits een aanstekelijke show gaven hoe je je op deze muziek helemaal kan uitleven. Het merendeel van de dansers en danseressen waren niet meer zo piep en met hun enthousiasme en uithoudingsvermogen bewezen ze het publiek dat je op oudere leeftijd echt niet achter de geraniums hoeft te belanden. En toen moest het avondprogramma nog beginnen!

Om 19.30 uur startte de speciaal voor dit Loosdrecht Festival 2015 samengestelde all star Loosdrecht Bigband bestaande uit prominenten uit het vroegere en hedendaagse jazzcircuit o.l.v. Gert Jan van den Dolder met een ‘Tribute to Jerry van Rooyen’ met onder anderen Marjorie Barnes, Humphrey Campbell, Edwin Rutten als vocalisten en een keur van virtuoze instrumentalisten zoals Ack van Rooyen, Frits Landesbergen, Ruud Breuls, Rob Bruynen, Bert Boeren, Louk Boudesteijn, Jan Oosting, Henk Meutgeert, Max Boeree, Werner Janssen, Harry Sevenstern, Wim Both, Frans van Geest, Cees Kranenburg, Allard Buwalda, Sjoerd Dijkhuizen, Simon Rigter, Erik van Lier etc.etc. Met deze geweldige band was het publiek getuige van hoe de band de fameuze arrangementen van Jerry van Rooijen (1928-2009) die verscheidene bigbands in Europa leidde (Parijs, Berlijn) en de WDR Big Band in Keulen zelfs meer dan tien jaar, met overgave ten gehore bracht.

De organisatie had ook een mooi programmaboekje voor de Festival bezoekers gemaakt, waarin uitgebreide achtergrond-informatie was opgenomen over de verschillende muzikanten en vocalisten. En dat kwam goed van pas als je je even op de hoogte wilde stellen van de staat van dienst van verschillende solisten die bij de oudere toehoorders zichtbaar geen introductie behoefden maar als je tot het jongere publiek behoorde direct om meer achtergrond informatie vroegen. We hoorden Marjorie Barnes met twee heerlijke jazzklassiekers en daarna Humphrey Campbell, een grote vriend van Jerry van Rooijen, met een geweldig gezongen medley van de overbekende standards ‘It’s only a papermoon’, ‘Sweet Lorraine’, ‘Route 66’. Frits Landesbergen die dit keer in tegenstelling tot zijn optreden op het Larense Jazzfestival gelukkig zeer uitgebreid op zijn vibrafoon te horen was, schitterde samen met Humphrey in het nummer ‘Take the A train’ , daarop volgde ‘Just in time’ en bij de aankondiging van het nummer ‘ I love to be happy’ merkte Frits enigszins cynisch maar wel met een knipoog op dat je dan niet in de jazzmuziek moet gaan. En ja dan breekt je hart als jazzliefhebber, want hoe kan het zijn dat een zo magistraal spelende vibrafonist als bijvoorbeeld Frits Landesbergen niet elke week staande ovaties in ontvangst mag nemen in uitverkochte zalen! Het zal voor ondergetekende altijd een raadsel blijven. Zijn ‘Bags Groove’ van Milt Jackson, was werkelijk ongelofelijk ‘kicken’! En zoals gezegd konden wij hem op dit Festival zowel bij de All Star Loosdrecht Big band als bij het kwartet van Hans Kwakkernaat met een ‘Tribute to Oscar Peterson’ uitvoerig als solist bewonderen.

De acts op het hoofdpodium werden door oude rot in het vak Edwin Rutten op vakkundige wijze aangekondigd, afgekondigd en aan elkaar gepraat. Na het kwartet van Hans Kwakkernaat kwamen de leden van de zevenkoppige a capella groep New Amsterdam Voices vanuit verschillende plaatsen in de zaal met een microfoon in de hand zingend naar het podium wat een verrassend leuke manier van opkomen was. De zangkunst van deze groep was van een ongelofelijk hoog niveau en ook hun repertoire keuze bracht het publiek in vervoering. In de achtergrond informatie viel te lezen dat deze groep in juli 2014 tijdens hun deelname aan de internationale a capella competitie Vokal Total in Graz Oostenrijk de 2e prijs in de Jazz-categorie en de 3e prijs in de Pop-categorie won. Dat ze masterclasses volgden bij de meest vooraanstaande en succesvolste close harmony experts ter wereld o.a. Kim Nazarian (New York Voices), Peter Eldridge (New York Voices) Anders Jalkéus (The Real Group) en Michelle Weir bekend door haar arrangementen voor o.a. New York Voices en The Manhattan Transfer verwonderde dus niet. Werkelijk een prachtige ‘luisterbeleving’ zette de groep neer!

Ofschoon er nogal wat festivalgangers de botenloods waar het avondprogramma plaatsvond verlaten hadden, waren er gezien het late tijdstip toch nog verbazingwekkend veel festivalgangers die de optredens van de laatste twee bands op het hoofdpodium bijwoonden. De grappige, vrolijke latin jazz band Bongomatik kreeg zelfs grote delen van het zittende publiek uit hun stoel, zij het helaas maar voor een nummer, maar als de zangeressen nog wat meer hun best hadden gedaan en het publiek verder uitgedaagd hadden om te blijven dansen dan was dat zeker gelukt! Iedereen had er zichtbaar veel plezier in. Als laatste band en toen was het al 1.00 uur trad ‘Licks en Brains’ op. Helaas zonder de inspirerende, fantastische alt saxofonist spelende leader en arrangist Rolf Delfos. Maar met wel de heel goed bij deze band passende Rotterdamse zangeres mrs Hips en gitaarvirtuoos en Boy Edgar 2009 prijswinnaar Anton Goudsmit. Een geweldige uitsmijter, deze Nu Jazz spelende XXL bigband met zijn dansbare soul/funk en jazz grooves!

Om 2.00 uur was het Loosdrecht Festival 2015 ten einde en het mag wel heel gek lopen als de volgend jaar op 17 september geagendeerde derde editie van het Loosdrecht Festival niet net zo’n geweldig, zo niet geweldiger feest gaat worden!