Chloe Charles – With Blindfolds On

Met ‘With Blindfolds On’ levert de Canadese singer-songwriter Chloe Charles de opvolger af van haar debuut ‘Break The Silence’ uit 2013. Net als de voorganger een fascinerende ontmoeting tussen pop, soul, folk en genuanceerde orkestrale laagjes, maar met een volwassener geluid en kwetsbare opstelling.

Hoewel Charles voortborduurt op het muzikale palet van ‘Break The Silence’, klinkt het materiaal een stuk robuuster en vaak toegankelijker. Zo lonkt er een sollicitatie naar een hitnotering met de swingende soulsingle Smiling, dat iets van Joss Stone wegheeft. Maar ook het bloedstollend mooie ‘Take Me Naked’ kan zomaar een publieksfavoriet worden.

Cloe CharlesOpvallend detail op de nieuwe plaat is de gevoelige kant van Charles. Zo stelt de zangeres in het breekbare ‘Black & White’ openhartige vragen aan haar vader: “Daddy, did you miss me, when you ran away from home, to raise glasses with Mick Jagger, while we’re all alone?” Het nummer ontving 2 onderscheidingen in de John Lennon Songwriting Contest. Leuk weetje is dat Charles het stiefzusje is van John Lennon’s zoon Julian. Het superieure Fans, dat zou zomaar uit de koker van Tori Amos kan komen, windt er ook geen doekjes om: “Take off your shirt, take off your pants, we’ll make the movements, put on a face, I’ll wear some lace, and be your lady for just one night, pretend it’s right.”

Charles klinkt teder in songs als ‘Through Your Eyes’ en ‘Little Regret’, dreigend in ‘Be Still’ en catchy in liedjes als ‘Wool Sweather’ en ‘Clover’. Haar kraakheldere stem vertoont soms iets rauws dat bijdraagt aan de intensiteit van de teksten. Lyrics die schommelen tussen melancholie, pijn en vrolijkheid. Fraai zijn ook de subtiele vioolpartijen die haar liedjes verrijken met een stukje mystiek en schoonheid.

‘With Blindfolds On’ klinkt aantrekkelijk voor een groter publiek, zonder dat Charles aan artistieke integriteit inboet. Sterker nog, bij iedere draaibeurt groeien de liedjes op deze cd. Het is niet overdreven om Charles – die in 2014 op het North Sea Jazz Festival stond – een kwaliteitsniveau toe te dichten dat in de buurt komt van zangeressen als Tori Amos, Adele en Joni Mitchell. Dit album gaat Chloe Charles veel nieuwe fans opleveren. (8/10) (Make My Day Records)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *