Lifetime achievement award voor Hans Dulfer op het Amsterdam Jazz Festival

hansdulferZondag 6 september heeft Hans Dulfer, tijdens het Amsterdam Jazz Festival, de ArenA Jazz Award uitgereikt gekregen. Het zal niemand verbazen dat z’n dochter, de saxofoniste Candy Dulfer, hem de prijs overhandigde. De 75-jarige muzikant krijgt deze lifetime achievement award voor zijn succesvolle nationale en internationale carrière. ‘Hans Dulfer heeft ontzettend veel voor de muziekwereld, en met name voor de jazz, betekend,’ aldus organisator Hendrik Jan de Mari. ‘Niemand anders verdient deze prijs meer.’ Het is de derde keer dat het Amsterdam Jazz Festival de ArenA Jazz Award uitreikt. Eerder mochten trompettist Ack van Rooijen (2014) en pianist Karel Boehlee (2013) de prijs in ontvangst nemen.

Het Amsterdamse Jazz Festival stond voor een belangrijk deel in het teken van Hans Dulfer. Om de levende jazzlegende te eren presenteerde de organisatie afgelopen zondag een selectie aan artiesten onder de naam ‘Dulfers Choice’, waaronder Candy Dulfer, Ntyam Rosie, Sherry Dyanne, Licks & Brains, Joseph Bowie, New Cool Collective, de Frans-Kamoeroenese Manu Dibango en de Deeldeliers. Trijntje Oosterhuis trad voor de gelegenheid op met het Ruud Jacobs trio. Hans Dulfer, die tevens zijn zestig jarig jubileum viert, mocht het jazzfeest afsluiten.

Het Amsterdam Jazz Festival onderscheidt zich doordat de fans op plekken in het stadion mogen komen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Daar waar vorig jaar nog de luxe stoelen grenzend aan het veld en de grasmat betreden mochten worden, was dat dit jaar niet het geval. Voordeel was wel dat hierdoor het publiek wat meer bij elkaar bleef en minder uit waaierden. Dat er in een enorm stadion zo’n serene rust kan hangen bleek wel uit het optreden van Michiel Borstlap. Losse noten van de piano dwarrelden door de grote ruimte van de Arena.

trijntjeoosterhuisBeduidend meer publiek was er voor de zwangere Trijntje Oosterhuis. De zangeres kwam toch wel hier en daar ademvolume te kort. Het is niet de eerste keer dat Trijntje Oosterhuis optrad in de Amsterdam ArenA. In 1996 vertolkte zij het lied ‘De Zee’ bij de opening van de ArenA, wat resulteerde in haar grote doorbraak. De man van de dag, Hans Dulfer liet zich voor het eerst zien tijdens het optreden van Manu Dibango, alwaar hij enkele nummers met z’n sax meespeelde. Dochter Candy stond op dat moment te spelen op de 6de etage in een overvolle zaal. Daar waar je in het begin van de dag nog wel van het ene optreden naar het andere kon overstappen, was het bij het optreden van Hans Dulfer, merkwaardig genoeg minder mogelijk.

NCC1

Bijna tegelijk met de uitreiking van de award begonnen de Deeldeliers op het podium op het grasveld. Tegelijkertijd speelde het New Cool Collective in de Amsterdam zaal. De zaal voor Hans Dulfer was eigenlijk te klein voor de grote belangstelling terwijl het New Cool Collective en de Deeldeliers het moesten doen met een plukje bezoekers. Of zoals Jules Deelder het treffend formuleerde: “Zo sta je in Toomler voor 100 man te spelen en zo sta je in de Arena … voor 80 man”. Het zou mooi zijn als het festival nog wat in aantal bezoekers zou kunnen groeien. Het verdient die aandacht!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *