Kapok komt met derde album

KapokHet eigengereide en alom geprezen instrumentale indie-trio Kapok zit niet stil. Na het tweede album ‘Kapok’ (2014), dat werd bekroond met een Edison, had de band zoveel nieuwe ideeën dat ze direct begonnen te werken aan de opvolger. Het nieuwe album ‘Glass to Sand’ verschijnt op 4 september 2015 en wordt gepresenteerd op Into The Great Wide Open op zondag 6 september. Daarna volgt een reeks concerten, onder meer in het Bimhuis in Amsterdam.

Kapok combineert elementen uit verschillende genres en tradities: de frasering en harmonieën van de jazz; de podiumenergie en compacte vormen van pop en funk; de grooves en percussie-instrumenten uit rootsmuziek; de interactie en de abstracte geluidencombinaties uit de vrije improvisatie. Ook het instrumentarium is bijzonder: een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn, met zijn klassieke traditie. Sinds het verschijnen van het debuutalbum ‘Flatlands’ in 2012 (Kytopia) speelde de band ruim 150 concerten in binnen- en buitenland (onder meer London Jazz Festival, Jazzahead Bremen en twee keer op het North Sea Jazz Festival) en won Kapok zowel de Dutch Jazz Competition als de European Jazz Competition. Na het tweede album ‘Kapok’ (2014, Challenge), dat werd bekroond met een Edison, verschijnt in september 2015 in eigen beheer ‘Glass to Sand’.

Kapok 3‘Glass to Sand’
Het derde album ‘Glass to Sand’ is het resultaat van een intense zoektocht: meerdere opnames werden vernietigd, op zoek naar het fundament en daarmee naar vernieuwing. Door die rigoureuze aanpak heeft Kapok een nieuw geluid gevonden: donkerder, filmischer, en gebouwd op grooves uit indierock, Americana en Afrikaanse muziek. Het album past niet makkelijk in de bestaande hokjes, dat is ook meteen de kracht van Kapok. Wat je hoort zijn instrumentale songs, opgebouwd rond hypnotiserende grooves van gitaar en drums, waarover de hoornist als een zanger zijn lijnen neerlegt. ‘Cacti’ knalt erin met de energie van een garagerockbandje, met ‘Pediplen’ ben je beland in de noordelijke Sahara, ‘Haphop’ is, de titel zegt het al, een hiphoptrack met een steekje los. De vrijheid en het avontuur zijn nooit ver weg.