Programma 40e North Sea Jazz Festival van hoge kwaliteit

DSC_5959_DxOHet zit er weer op, het North Sea Jazz Festival was weer drie dagen van hoge kwaliteit. Vele tienduizenden bezoekers trokken afgelopen weekend naar het Rotterdamse Ahoy om aldaar 3 dagen lang muziek van topniveau te aanschouwen. Net als de laatste jaren de trend is, was ook dit jaar plek ingeruimd voor verschillende andere stromingen. Zo waren daar optredens van the lady of blues, Beth Hart, de Queen of Hip-Hop Soul Mary J. Blige, bossanova-koning Sergio Mendes, Afrobeat-band Vaudoe Game en meer van dat soort bijstromingen. Het maakte de gemiddelde bezoeker van het jazzfestival echter niet uit.

De drie dagen in Ahoy vlogen om en voor wie na een dag goed swingen nog niet genoeg had, waren dar de verschillende afterparties, zoals in Club BIRD en de vermaarde Hilton jamsessies, die tot diep in de nacht doorgingen.

_MG_382072dpiGrote namen Lady Gaga, die met Tony Bennet zeker geen vreemde eend in de bijt bleek, Lionel Richie, Marcus Miller, Stanley Clarke en Chaka Khan (die helaas haar optreden niet kon afmaken), trokken natuurlijk volle zalen, maar ook de minder bekende jazzgoden hadden over belangstelling niet te klagen. Vroege vogels Jett Rebel, Typhoon, David Sanborn, Laura Mvula en Curtis Harding konden met gemak in de latere uren geprogrammeerd worden, hoewel het publiek ook op het vroege tijdstip al graag het zalencomplex betrad, en zo van begin tot eind wilde, en kon, meemaken.

Naast de grote namen was er natuurlijk ook plek voor echte jazz. De jubilerende John Engels, Krupa & The Genes, the Kwabs of de artist in residence Han Bennink bijvoorbeeld. Dat Bennink artist in residence was werd ook maar eens tijd, want samen met de Amerikaanse pianist Randy Weston was hij 39 jaar geleden ook al bij de eerste versie van het inmiddels wereldberoemde jazzfestival aanwezig. Beide iconen traden natuurlijk ook op tijdens de jubileum editie, Bennink iedere dag, Weston samen met Billy Harper op de zaterdag, waar hij in gesprek met Bennink, ook in vogelvlucht sprak over de vooruitgang van de jazz in 40 jaar tijd. Ook het dinerconcert van onze eigen Francien van Tuinen, aangevuld met Jesse van Ruller, Jeroen Vierdag en Martijn Vink was een unieke ervaring, die je alleen maar in de jazz kan vinden.

Het 40e North Sea Jazz Festival was er een met een programmering die een jubileum meer dan waard bleek!

Foto’s (c) Ruud Lips & Arjan Aelmans