James Brandon Lewis – Days of Freeman

Na zijn goed ontvangen album Divine Travels, komt James Brandon Lewis nu met een vrij vloeiend en melodisch jazz eerbetoon aan de vroege hip hop. Met onder meer de basgitaarheld Jamaaladeen Tacuma, die met de afgelopen week overleden Ornette Coleman en drummer Rudy Royston een trio vormde. Met tevens een rapper en DJ op een aantal tracks en interludes, is het een meer groove-georiënteerd album.
James Brandon Lewis

Dit is een retrospectief album waar James Brandon Lewis verdergaat waar hij met “Divine Travels” was gebleven. Zijn identiteit verder verkennend en tevens een landschap onderzoekend waarin hij het geluid van zijn jonge jaren in Freeman Street, waar zijn oren werden gewassen met de hip hop van de vroege jaren ’90, als inspiratie gebruikt. Het album roept een klassieke vraag op: is het geïmproviseerd of gecomponeerd?

Elke track onderzoekt in geluid kernthema’s van vandaag de dag en eerder. Sociaal, politiek, wetenschappelijk en religieus. Titels als “Unarmed with a mic”, “Able souls dig planets” en “Speaking from Jupiter” bevestigen deze aanpak. Het album is verdeeld in vier hoofdstukken, die elk meerdere tracks bevatten en die verbonden worden door muzikale pauzes en interludes.

De titel van Hoofdstuk 1 – Buffalo Brave refereert aan het destijds beroemde basketbalteam van Buffalo, New York. Een team met onder meer legendes als Bob Macadoo. Hoofdstuk 2- Good ole Golden Days – verwijst naar- en is geïnspireerd op wat sommigen de gouden jaren van hip hop noemen, de late jaren ’80 en vroege negentiger jaren. Maar het verwijst ook naar de zorgeloze jaren van James Brandon Lewis van zijn jeugd in Buffalo, New York. De titel van Hoofdstuk 3 – Continuum, verwijst naar een collectief, een geheel en een progressie. De gedachte achter dit hoofdstuk is dat alle Afrikaanse Amerikanen eenzelfde oorsprong kennen, dat hun wortels en bladeren deel uitmaken van dezelfde boom en dat zij geboren zijn uit strijd. Hoofdstuk 4 – Planetary Movement – gaat over de fantasie, over het denken aan-, ontsnappen naar- en ontdekken van andere planeten.