Lizz Wright kondigt nieuw album ‘Freedom & Surrender’ aan

De Amerikaanse jazz-zangeres Lizz Wright brengt op vrijdag 4 september haar nieuwe album ‘Freedom & Surrender’ uit. Voor dit album schreef ze het duet ‘Right Where You Are’ dat ze opnam met Grammy-winnaar Gregory Porter. Lizz Wright is op 10 juli te zien tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Op vrijdag 23 oktober staat de zangeres in de Amsterdamse Paradiso.

Lizz Wright JazzZine‘Freedom & Surrender’ is de opvolger van het succesvolle, door gospel-invloeden gedreven album ‘Fellowship’ uit 2010. De 35-jarige jazz-zangeres selecteerde voor haar nieuwe album een keur aan topmuzikanten, waaronder drummer Vinnie Colaiuta, bassist Dan Lutz, percussionist Pete Korpela en de gitaristen Dean Parks en Jesse Harris. Ook werkte ze samen met de veelgeprezen producer/bassist en Grammy-winnaar Larry Klein, bekend van zijn werk met Joni Mitchell, Madeleine Peyroux en Tracy Chapman.

Het oorspronkelijke idee voor ‘Freedom & Surrender’ was om er een coveralbum van te maken met nummers rondom het thema ‘dans van de liefde’. Hoewel het thema ‘de liefde’ overeind bleef staan, bestaat het album naast drie covers (‘To Love Somebody’ van The Bee Gees, ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ van Roberta Flack en ‘River Man’ van Nick Drake) uit tien nieuwe nummers.“There’s a time for everything,” legt Lizz Wright uit.“There’s a time to do cover-songs records, which can be like sharing good homework after doing really beautiful research. It can be amazing and very creative in that way. But I just knew it wasn’t time for me to be doing that. I had to prove it and buckle down and make it happen.”

Een van de hoogtepunten op het album is het duet ‘Right Where You Are’ dat Lizz Wright opnam met Gregory Porter, met wie ze in 2013 op tournee ging. “The song is very tender and slow,” vertelt de 35-jarige zangeres. “To trust him with that was easy; to hear him move through a suspended, vulnerable space, you can get into the machinery of his voice.”

Lizz Wright groeide op in Georgia. Als dochter van een dominee leerde ze de wereld van de gospel en blues goed kennen. Zingen was haar grootste passie en de jonge zangeres won tal van zangwedstrijden. Na haar middelbare school begon ze aan een zangstudie aan de Georgia State University, later studeerde ze ook aan de New York State University. In 2002 verscheen haar debuutalbum ‘Salt’, dat aansloeg in de jazz-wereld. Ook de opvolgers ‘Dreaming Wide Awake’ (2005), ‘The Orchard’ (2008) en ‘Fellowship’ (2010) werden goed ontvangen. ‘Freedom & Surrender’ is het eerste album in vijf jaar tijd en het debuut van Lizz Wright op het Concords Records label.