The Preachermen (TivoliVredenburg, 22-05-2015)

preachermenDit trio heeft zich nog niet zo lang geleden ‘opgericht’ onder de goed gekozen, tot de verbeelding sprekende naam the Preachermen. Als je hun Facebook pagina bezoekt dan zie de heren ook heel mooi in het zwart met witte befjes afgebeeld. Ondergetekende zag ze vrijdag 22 mei voor de derde keer met dit repertoire en in deze bezetting, maar we hebben de afzonderlijke bandleden al heel erg vaak in de meest fantastische bands met de meest gerenommeerde muzikanten horen spelen. En dat ze nu samen in een trio spelen met dit repertoire is echt helemaal te gek!

The Preachermen bestaat uit Rob Mostert (hammond orgel), Efraïm Trujillo (saxofoons) en Chris Strik (drums). Ze brengen gospel, blues en jazz uit de jaren ’50 van grootheden als Johnny Griffin, Jimmy Smith, John Hammond, Rusty Bryant etc. In dezelfde traditie componeren ze ook zelf, getuige o.a. het nummer ‘Grumpy Old Men’ van Efraïm Trujillo, werkelijk een juweeltje van de eerste orde. Maar ook ‘Going back to Memphis’ van Rob Mostert’s hand is zo’n mooie, melodieuze compositie dat je het er koud en warm tegelijk van krijgt.

Het concert speelde zich af in ‘Club Nine’ op de bovenste verdieping van Tivoli Vredenburg Utrecht. Een heel sfeervolle plek voor jazzconcerten met achterin een goeie bar zodat je niet ver hoeft te gaan om een drankje te halen. Je kunt er ook voor een luttel bedrag lid van worden en gezien de uitgelezen programmering is dat dus absoluut een aanrader!

De club was nagenoeg vol en om mij heen zag ik alleen maar vet grijnzende gezichten van plezier. Tussen de nummers door vertelde Rob over het ontstaan van het Hammond-orgel en waarom de combinatie met de Leslie box zo’n super gaaf geluid te weeg brengt. Echt interessant om te horen dat het Hammond orgel door een Belg uitgevonden is en vooral bedoeld was om aan kleine kerkgenootschappen te verkopen die zich geen pijporgels konden veroorloven. Dat uitvinder Hammond zelf de Leslie speakerkast verfoeide terwijl bands als Deep Purple en Focus het geluid omarmden en er groot mee geworden zijn. Het heeft eigenlijk geen zin om dit concert nog verder te beschrijven, want dit kan je alleen maar ondergaan door het bij te wonen. Club-en zaaleigenaren vraag deze band om op te treden en gun je zelf en het publiek om in een soort ‘swing walhalla’ te komen waar je eigenlijk nooit meer uit ontwaken wil. Amen!

De Preachermen kan je zaterdag 30 mei in de grote zaal (Podium Duyker) op het Meer Jazz Festival in Hoofddorp gratis beluisteren van 17.15 uur tot 18.30 uur.