Hans Dulfer 75 jaar

Hans DulferHans Dulfer, een van Europa’s bekendste jazz-saxofonisten, viert vandaag alweer zijn 75e verjaardag. Hans Dulfer, zichzelf ook wel gewoon ‘Dulfer’ noemende, is autodidact en sinds zijn zeventiende professioneel muzikant. Hij speelde in zijn 58-jarige carrière samen met namen als Boy Edgar, Ben Webster, Clous van Mechelen, John McLaughlin, Willem Breuker, Jan Akkerman, Herman Brood, Saskia Laroo en natuurlijk zijn dochter Candy Dulfer.

Dulfer won in 1969 al de Wessel Ilcken -prijs, tegenwoordig bekend als de Boy Edgar Prijs, ontving een gouden plaat in Japan, was directeur van Paradiso, bestuurslid van het Bimhuis en bracht in 2006 als eerste artiest ter wereld zijn muziek uit op USB-stick. Dulfer staat er om bekend fervent voorstander te zijn van het downloaden van muziek, omdat in zijn ogen slechts de platenlabels aan cd-verkopen verdienen.

In 1993 won Dulfer de Bird Award van het North Sea Jazz Festival, en in 2002 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tegenwoordig treedt hij al sinds mensenheugenis op vrijwel iedere woensdagavond op in Amsterdam. Eerst in jazzcafé Alto, maar tegenwoordig in The Bulldog Palace op het Leidseplein in Amsterdam.

Vanavond viert Dulfer zijn 75e verjaardag in de Melkweg, met gastoptredens van onder anderen: Candy Dulfer, multi-DJ Joris Feijertag en David Dam, trombonist Joseph Bowie, trompetiste Saskia Laroo, The Jig, saxofonisten Wouter Kiers en Ruud de Vries en DJ’s Frankie D. & Mulat.