North Sea Jazz, wellicht het bekendste Nederlandse festival

Het North Sea Jazz festival is misschien wel het bekendste Nederlandse festival buiten de landsgrenzen. Jazzzine zet alle info op een rij, met alle info die je wil weten! Het North Sea Jazz festival vindt plaats van 10 tot en met 12 Juli in Ahoy Rotterdam en viert dit jaar z’n 40 jarig jubileum en net als vele grote jazzlegendes die op dit festival speelden kent ook het festival een rijke geschiedenis.

North Sea Jaz NSJDit van oorsprong Haags muziekfestival begon in 1976 in het Haagse Congresgebouw en was toen met z’n 6 concertzalen, 300 muzikanten en 9000 bezoekers nog maar een relatief klein festival, maar met jazzlegendes als Count Basie en Stan Getz zeker een noemenswaardig jazzfestival.
Inmiddels is het North Sea Jazz festival uitgegroeid tot een groots internationaal jazz evenement en kent in z’n huidige vorm 15 concertzalen, zo’n 1300 muzikanten en trekt nu jaarlijks tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers. Door deze enorme groei moest ook de locatie vergroten en vind het festival sinds 2006 plaats in Ahoy Rotterdam.
North Sea Jazz staat ook buiten onze landsgrenzen bekend als het evenement waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van de jazz langskomen. Naast die stevige basis van jazz komen veel genres voorbij, zoals blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer.

Veel grote namen op North Sea Jazz Festival

Naast optredens van bekende namen als Nat Adderley, Erykah Badu, Paul Anka, Steve Coleman, Miles Davis, Candy Dulfer, Ibrahim Ferrer, Ella Fitzgerald, Alicia Keys, Lionel Hampton, Al Jarreau, B.B. King, Wynton Marsalis, Trijntje Oosterhuis, Jamiroquai en The Zawinul Syndicate biedt het North Sea Jazz Festival ook nieuw talent een podium om door te breken. Enkele namen van artiesten die op het North Sea Jazz Festival voor het eerst werden geïntroduceerd aan het Europese publiek zijn: Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell.

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van de fijne jazz en soullegendes. Zo heeft North Sea Jazz voor hun 40 jarig jubileum flink uitgepakt en kun je o.a. Lionel Richie, Mary J. Blige, Tony Bennett & Lady Gaga, Alabama Shakes en John Legend gaan zien. Voor deze editie zijn bijna alle kaarten al over de toonbank gegaan, maar voor de zondag zijn nog tickets beschikbaar en kun je naar dit fijne festival gaan voor onder meer: Laura Mvula, Selah Sue, Lianna La Havas, Hozier, Emeli Sandé, Gary Clark jr. en John Legend.